Неврохирурзи искат НЗОК да поеме операции на страдщи от Паркинсон

Неврохирурзи искат НЗОК да поеме операции на страдщи от ПаркинсонЗа първи път в България през април тази година лекари са приложили у нас дълбока мозъчна стимулация при лечение на Паркинсон. Това съобщи неврохирургът от софийската университетска болница „Св. Иван Рилски” д-р Красимир Минкин. Досега са направени две такива операции на пациенти, при които е била изчерпана възможността за медикаментозно лечение. След интервенциите и двамата са си възвърнали определени моторни функции.
Използва се стереотаксия, метод за достигане на дълбоки цели в мозъка.
Прави се съвсем мъничък отвор в черепната кутия, с диаметър около 14 мм и след това се въвеждат електроди. Извършват се записи на различни мозъчни структури, показващи къде се намира нашият електрод и кой е най-подходящ  да бъде използван. В крайна сметка се целим в мозъчни ядра, разположени на 10 до 15 см от мозъчната повърхност, каза д-р Минкин. Той добави, че се използва апаратура, в която са инвестирани близо 600 000 лв.
Д-р Минкин разказа, че по света методът на дълбоката мозъчна стимулация е познат още от 1987 г., когато е приложен във Франция. В България се използва за първи път през 2011 г. върху дете с медикаментозно резистентна дистония. Лекарят коментира, че неврохирурзите са успели да върнат болестта малко назад, но не прекалено, тъй като интервенцията е закъсняла във времето. Въпреки това и специалистите, и родителите на детето са останали доволни от постигнатия ефект. Д-р Минкин заяви, че трите операции са единствените, направени до момента у нас. В същото време по света вече са направени повече от 100 000 интервенции. В България дълбоката мозъчна стимулация при Паринсон не се заплаща от НЗОК. Единият от пациентите е събрал пари за интервенцията чрез дарителска кампания, а другият е получил помощ от своя работодател. Според д-р Минкин една операция струва около 20 000 евро. Той заяви, че е направено предложение до здравната каса да поеме лечението годишно поне на 10 пациенти. Очаква се днес, 18 юни в НЗОК да бъде разгледано предложението на неврохирурзите.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД