Първата въздушна линейка пристигна у нас, търсят се лекари за нея

Първата въздушна линейка пристигна у нас, търсят се лекари за неяБългарска авиокомпания предлага спешна медицинска помощ чрез специално оборудван хеликоптер. Председателят на борда на директорите на „Хели Ер” Георги Спасов заяви, че за първи път у нас пристига машина от такъв тип. Тя ще бъде използвана за незабавното транспортиране на пострадали лица, медицински екипи, органи и лекарства в случаите на тежки инциденти.
Хеликоптерът може да поддържа скорост от 240 км/ч с продължителност на полета до 2 часа. Той може да осъществява спасителни мисии на височина до 4500 м и има специално оборудване за работа в планински райони.
Разполага със система за пациентски мониторинг и кардиостимулация Corpuls 3, комбинираща 12-канално ЕКГ, бифазисна дефибрилация в ръчен и автоматичен режим, капнограф, екстракорпурален пейсър, адхезивни електроди. Уредът измерва неинвазивно кръвно налягане, сатурация и периферен пулс, температура на 2 канала. Данните се записват и могат да се принтират на 6-канален принтер, като дори от въздуха могат да се изпращат в съответната болница.  Допълнително на хеликоптера са инсталирани кислородна инсталация и бутилки. Оборудван е също така със специална носилка и външна лебедка за извеждане на пострадали от трудно достъпни местности.
Георги Спасов коментира, че все още няма яснота откъде компанията ще вземe лекарите, които ще летят с машината. Той отбеляза, че се водят разговори с Центъра за спешна помощ в София и с няколко болници за формиране на такъв екип. Няма яснота и къде ще бъдат обучени медиците, тъй като за работата им в хеликоптера са нужни специални умения. Авиокомпанията ще разчита на договорка с държавните институции.  Спасов каза, че за пълно покритие на страната ще е необходимо изграждането на около 8 бази за спешна въздушна помощ. Той добави, че вече е разговарял с няколко институции, като например столичното кметство и кметството в Банско. На срещите е било обсъждано построяването на площадки за хеликоптери. Разговори са водени и с ръководството на столичната болница „Св. Анна”, както и с болницата в Бургас.
Има надежда за постепенното въвеждане на въздушните линейки. Още повече, че се очаква в близките няколко години за спешната помощ ще бъдат отделени огромни суми по европейски проекти, каза Георги Спасов. Той даде пример за организацията на спешната въздушна помощ в Швейцария. Там тази услуга се финансира до голяма степен от дарения. Годишно нейният бюджет е около 83 млн. швейцарски франка. Около 60% от тези пари се набират от дарения. Годишно се осъществяват около 11 000 мисии. Времето на реакция с медицинските хеликоптери не отнема повече от 15 минути до която и да е точка от страната.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД