94 на всеки 100 000 жени у нас заболяват от рак на гърдата

  “Комплексен онкологичен център – Стара Загора“ ЕООД получи дарение нов ехографНа диспансерно наблюдение в Старозагорска област по данни от регистъра на миналата година се водят 3189 жени, болни от рак на гърдата. През 2012 г. само в региона на Стара Загора регистрираните нови случаи са 189. В Сливен те са 82. Най-много от тях – 217, са жени над 50 години.
Според предписанията на СЗО, жените след 40-годишна възраст трябва да започнат ежегоден мамографски контрол.
Профилактиката обаче трябва да започне още от личния лекар, който трябва да даде съвет и при нужда да насочи пациентките към специалист, обясни началникът на Отделението по образна диагностика д-р Иван Йонков.
Отделението към „Комплексен онкологичен център" в Стара Загора получи от голяма козметична фирма дарение - ехограф за образна диагностика. Минимум 20 жени могат да бъдат прегледани ежедневно чрез модерната медицинска апаратура. Дарението се осъществява с подкрепата на Български фонд за жените и е част от кампанията срещу рак на гърдата „От любов към жените". От 270 новорегистрирани случаи на тежката диагноза, 217 са на жени над 50-годишна възраст и заради това кампанията е насочена към дамите между 30 и 50 години. През втората половина на годината ще се проведат и безплатни профилактични прегледи за жени в неравностойно положение.
Ако карценомът на гърдата бъде установен и диагностициран навреме, той се лекува напълно успешно без тежки операции и химиотерапии. Съвременната медицина знае много и много може да помогне за това заболяване, но е важна първата стъпка - профилактиката, каза д-р Йонков.
По данни на Националния раков регистър за 2010 г. в България на всеки 100 000 жени се разболяват 94, докато в световен мащаб заболеваемостта е по-ниска.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД