Търговците на лекарства искат намаляване на ДДС-то върху тях

Търговците на лекарства искат намаляване на ДДС-то върху тяхНамаляването на цените на лекарствата в България няма да реши проблемите в здравната система. Това заяви президентът на Българската асоциация на търговците на едро на лекарства Димитър Димитров по време на пресконференция на 3 юни, посветена на провеждащата се в София международна среща на работещите в този бранш. Той коментира, че са необходими реформи в различните сектори, а не да се търси как да бъдат намалени цените на лекарствата.
Според Димитров, при сегашното положение на здравеопазването не бива да се притискат фармацевтичните компании да свалят цените на медикаментите, защото това води предимно до негативи.
Като такъв той посочи изтеглянето на над 150 медикаменти от българския лекарствен пазар, за които компаниите са сметнали, че нямат изгода да продават у нас.
Димитров бе категоричен, че не бива да се пипат и надценките, защото и в момента печалбите на търговците на едро са едва около 1%. Безсмислена е и идеята на ръководството на НЗОК търговците да участват в договарянето на цените. Причините за това са две. На първо място те не са договорни партньори, а пък и определянето на цената не зависи от тях, а от производителите, посочи Димитър Димитров.
Най-важният фактор за определянето на цената е ДДС, заяви президентът на асоциацията. Той отбеляза, че процентът на този данък в България е най-високият в Европа. Мнението на БАТЕЛ е, че цената на медикаментите може да се повлияе чрез намаляване на ДДС, добави Димитров.
Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева присъства на срещата, но след нея отказа коментар по темата.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД