Готвят нови спасители, 80% от удавянията са в неохраняеми води

Готвят нови спасители, 80% от удавянията са в неохраняеми водиОт 3 до 9 юни секретариатът на ОблС на БЧК в Стара Загора ще проведе традиционните дни на водното спасяване. Основната ни цел, както и през предходните години, е превенцията на водния травматизъм, обясниха червенокръстците.
Напомняме на всички, че трите основни причини за удавяния са: непознаването на опасностите при къпане и плуване; незнанието и неумението да се излезе от опасни ситуации, възникнали във водата, и незнанието как да се помогне на човек, който се дави.
Според статистиката около 80% от удавянията стават в неохраняеми водоеми във вътрешността на страната, което е потенциален проблем и в нашата област, казаха от БЧК.
За повишаване на плувната и водноспасителната култура сред децата, ОблС на БЧК съвместно с много училища от областта и през 2013 г. проведе обучение по програмата „Водноспасителен минимум”, което продължава и към настоящия момент.
80% от удавянията са в неохраняеми водиПрез месец април БЧК с подкрепата на много свои приятели организира и проведе втория турнир по водно спасяване за деца „Децата спасяват”. Целта му е да популяризира плуването и водното спасяване сред децата, да развива умения за самопомощ и взаимопомощ във водата, за намаляване на водния травматизъм и опазване на най-голямата ценност - човешкия живот. В надпреварата взеха участие 59 деца, организирани в 12 отбора от 8 области на страната. Турнирът се превърна в истински празник за водното спасяване.
В организираните курсове за водни спасители успешно бяха обучени нови кадри за водноспасителска дейност. До момента за 2013 г. успешно са положили изпит и са придобили професионална квалификация 30 души за квалификационна степен „Воден спасител на плувни басейни и водни паркове” и 11 души за квалификационна степен „Воден спасител на открити водни площи и море”.
В ход са организираните от кметовете на общини в областта проверки на определените за къпане и плуване места, както и за обезопасяването на забранените за къпане места. В много от комисиите има представители на областната и общинските структури на БЧК.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД