От 3 до 10 години затвор за нападение над лекари и учители

От 3  до 10 години затвор за нападение над лекари и учители Според приетите на 30 май на първо четене промени в Наказателния кодекс, за нападение над лекар или учител ще се изтърпява наказание като за нападение над полицаи и данъчни служители. Това означава, че санкцията е от 3 години затвор за лека до 10 години за тежка телесна повреда. Предвидените промени бяха провокирани от нападението на лекарски екип, отзовал се на обаждане за 15-годишно момиче, изпаднало в алкохолна кома. Екипът на Бърза помощ беше зверски пребит от компания младежи.
Българският лекарски съюз реагира с ултиматум към властта, обявявайки че ако не се вземат мерки за криминализирането на подобни дела до 15 юни, съсловието ще спре да работи за един ден в знак на протест. Предложените промени бяха единодушно приети на първо четене.
Призовавам МВР и правораздавателните органи да извършат нужните промени в тяхната работа, които да доведат до резултати в най-кратък срок. Безспорно е, че трябва да има справедливост и правосъдие не само за българските лекари и медицински специалисти, но и за всеки български гражданин. Не можем да позволим нападенията над лекари да продължават, заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева по време на дебатите за промени в Наказателния кодекс.
В четирите предложени законопроекта се предлага по-висока степен на закрила на медицинските специалисти по модел на квалифицираните състави в НК, отнасящи се до причиняване на телесни повреди на длъжностно лице, съдия, прокурор и следовател. Министър Андреева отбеляза, че тези промени ще спомогнат за повече спокойствие в работата на лекарите и медицинските лица. Призовавам окончателните промени в защита на българските лекари да бъдат приети от парламента в най-кратки срокове, обърна се към депутатите министър Андреева.
„Здравна поща”, Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД