Язвата на стомаха е вече сред редките болести

Казва д-р Иван НИКОВ, гастроентеролог

 д-р Иван НИКОВЗа разлика от язвата на стомаха, която е вече рядко срещано заболяване, останалите проблеми със стомашно-чревния тракт, включително неопластичните заболявания (рак, бел.авт.), зачестяват в цял свят. В България се прибавя и феноменът сезонност, т.е. обостряне на състоянията през пролетта и есента. Две са основните причини за заболявания на стомашно-чревния тракт - храненето и начина на живот, обяснява д-р Ников. Според него през последните 20 години българинът напълно е скъсал с традиционното за нацията хранене и докато американците и гражданите на Западна Европа за последния век почти са се адаптирали към храни с добавки, хормони, генномодифицирани продукти, чуждоземни хранителни добавки, консерванти и набухватели..., то за българите срокът е твърде кратък за адаптация.
Това е причината за взрива от заболели с гастроезофагиален рефлукс например - доскоро непознат, или поне рядко диагностициран проблем. Гастроезофагиалният рефлукс е тежко заболяване, което се лекува години. Ако не му се обърне достатъчно внимание и не започне навреме адекватно лечение, може да доведе до предраково състояние.
Започва обикновено с гадене и повръщане, парене и киселини, включително остра болка под гръдната кост (болка, имитираща понякога тази при инфаркт). Болният трябва да спазва стриктно медикаментозни лечение и диета за дълъг период от време.
Много тежко заболяване е и хранителната алергия, още повече, че много трудно се определя коя от всички съставки, от десетките Е-та и консерванти, е причинителят.
Колити, чернодробни заболявания - черният дроб не е в състояние да пречиства организма от непознатите съставки, влизащи в храната, отделят се свободни радикали, които имат токсично или канцерогенно въздействие.
Гастритите и язвите на дванадесетопръстника са неприятни, но за радост безпроблемно лечими заболявания.
И още нещо: внимавайте с употребата на противовъзпалителни медикаменти, предупреждава д-р Ников. Статистиката показва, че поне 50% от проблемите със стомашно-чревния тракт се дължат в последните години на свръхупотребата на противовъзпалителни лекарства. Аспиринът може да доведе до кървене на протичаща безсимптомно язва, до обостряне на гастритите и гастроезофагиалния рефлукс. Тежките противовъзпалителни при неврологични заболявания са още по-опасни. При необходимост пациентът да поема подобни медикаменти, е добре непременно да бъде потърсен съветът на гастроентеролог.
Единствената превенция на заболяванията на стомашно-чревния тракт е чрез употребата на чиста, природосъобразна еко-храна, при това разнообразна - зеленчуци, плодове, месо, въглехидрати и мазнини... в полезните количества, при съчетание на активен начин на живот и максимално разтоварване от стреса.
„Здравна поща“, Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД