Изследвайте се безплатно за хепатит С

Д-р Мариана Пенковасъветва д-р Мариана ПЕНКОВА, гастроентеролог

- Д-р Пенкова, какво представлява хепатит С?

- Заразяването с хепатит С се причинява от вирус, който засяга черния дроб. След като навлезе в организма, вирусът заразява чернодробните клетки, започва да се размножава и бавно да заразява нови клетки. Това води до възпаление и нарушаване функциите на черния дроб.
Често обаче години след заразяването липсват оплаквания или те не са тежки, нито типични за чернодробно заболяване.
При средно 70% от заразените хепатит С преминава в хронична болест. Ходът на заболяването е много различен при различните пациенти.

- Какви са симптомите?

- Голяма част от болните нямат оплаквания по време на острия хепатит. След заразяване с хепатит С при част от болните е възможно черният дроб напълно да се възстанови и вирусът да се изкорени, но в по-голямата част от случаите, средно при 70% от хората, вирусната инфекция продължава и преминава в хроничен хепатит.
В много от случаите инфектираните с вируса на хепатит B или хепатит C не проявяват външни симптоми или пренебрегват проблеми като болки в ставите, болки в мускулите, гадене и повръщане, болка в горната част на корема, тежест и болка в дясното подребрие.

- Как става заразяването?

- Обикновено по кръвен път. Предаването по полов път се среща най-често при хепатит B и рядко при хепатит C. Единствената профилактика е да нямаме рисково поведение - ползване на общи игли (включително за татуировки), ножчета за бръснене и т.н. с други хора, смяна на сексуалните партньори и др. За съжаление, все още няма ваксина за хепатит С.

- Заразените от хепатит С опасни ли са за околните?

- В случаите, когато сме носители на вируса на хепатит B и хепатит C, ние заплашваме не само своето здраве, но и на хората около нас. Без да знаем можем да ги изложим на опасност и да им предадем вируса. Това може да стане като правим секс без презерватив, споделяме с други всякакъв вид игли, които са били в контакт с нашата кръв, дори четката за зъби... Можем да предадем хепатит С и на децата си при раждане, ако·сме заразени. Поради тази причина се препоръчва на всички хора да правят нужните изследвания периодично. При наличие на съмнение за носителство на хепатит С е добре да бъде направено изследване за установяване на статуса. В рамките на национална кампания през 2013 година се извършват скринингови изследвания за наличието на антитела срещу вируса на хепатит С. Тестовете, които се използват, са LG Quick HCV Rapid Card. За тяхното изработване е необходима капка кръв от пръста на ръката, а отчитането на резултата става в рамките на 15 минути. За извършване на изследването няма ограничение в консумацията на храни и напитки.
При положителен резултат от теста е необходимо той да бъде потвърден с ELISA или ECLIA, след което специалист-гастроентеролог да даде предписание за по-нататъшни стъпки за диагностика и евентуално лечение на заболяването.
Кампанията за безплатно изследване за хепатит С продължава до 15.06.2013 година. В Стара Загора изследванията се извършват в МЦ "Свети Лука" в понеделник и четвъртък от 6 до 6. ч. с предварително записване на тел. 042/681083.
“Здравна поща”, Живка КЕХАЙОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД