Електронна татуировка на кожата следи здравето

Електронна татуировка на кожата следи здраветоПостоянното посещение до вашия лекар за проследяване на общото и моментно състояние може да остане в миналото, благодарение на нова технология, която наблюдава вашето здраве от разстояние. И то директно от повърхността на вашата кожа.
Учени от университета в Илинойс са разработили гъвкава електронна татуировка, която може да бъде отпечатана директно върху кожата, за да служи като преносител на лични медицински данни.
Следенето на симптоми като температура, сърдечен ритъм, хидратация или изсушаване могат да бъдат директно предавани на медиците чрез миниатюрното устройство, отпечатано директно върху кожата на пациента. Това е последното развитие в сферата на епидермалната електроника, след като екип от учени разработи залепящи се разтегаеми електронни татуировки от еластичен полимер, които обаче се оказаха неиздържливи на износване. Сегашната разработка се отпечатва директно върху кожата, след което се покрива със спрей, за да се създаде предпазно покритие. Ултратънката електроника действа като стандартна компютърна платка - с електроди, сензори и система за безжична комуникация. Те са изработени от разтеглива матрица и серпентинови кабели, което позволява огъването им, съобразно естествените променени на човешката кожа при разтягане и свиване.
Едно от основните приложения на електронното устройство е проследяването на заздравяването на рани, чрез поставянето на електронната татуировка в близост до хирургически разрези, след като пациентът напусне болницата. Това позволява на лекарите да проследяват процеса на оздравяване от разстояние. Малкото устройство замества и работата на системи за наблюдение като електромиограф и електрокардиограма, които досега се извършваха само в болнични условия.
"Здравна поща", Габриела КАЧЕШМАРОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД