Необходима е здравна стратегия и мотивация нещата да се случат

Разговор с д-р Георги БАКОЕВ, председател на Регионалната лекарска колегия в Стара Загора

Д-р Георги Бакоев- Д-р Бакоев, кои са проблемите в доболничната и болничната помощ, които трябва да се решат незабавно, за да се смъкне напрежението в лекарската гилдия?

- Проблемите възникнаха от въвеждането на две нови методики за финансиране на доболничната и болничната помощ. Те взривиха гилдията. На 14 януари тези две методики се появиха на сайта на касата, но вече отдавна са свалени.

С методиката за доболничната помощ драстично бяха намалени лимитите ни

с които консултираме и изследваме нашите пациенти. Това създаде затруднения за осъществяване на един нормален диагностичен процес. Средно за страната лимитите бяха намалени с 20-30 процента. Освен това от касата беше заделен на национално ниво огромен гаранционен фонд от 25-30 процента. Преди този фонд се заделяше на местно ниво и даваше възможност да се реагира много по-оперативно. В един момент ние се оказахме със силно намалени направления за специалисти и за изследвания. По-рано имахме право да надхвърлим лимитите с 10 процента, без да подлежим на санкции. Имаше заложени още 15 процента, които в следващото тримесечие трябваше да компенсираме. Сега тези проценти отпаднаха и всички изпаднахме в патова ситуация в най-тежкия по отношение на заболеваемостта зимен сезон. След всичките ни разговори с представители на НЗОК

тези 10 процента бяха върнати, но с уговорката, че това ще се случи от 1 април

Имаме обещание от Надзорния съвет на касата, че ще се върнат старите методики, но засега няма нищо официално публикувано. Всичко това продължава да поддържа високото напрежение.

- Как стоят нещата с финансирането на болничната помощ?

- Там проблемите са още по-големи. Методиката на финансиране на болничното лечение е на принципа на делегираните бюджети. Лимитите са намалени още по-драстично. Касата отпуска определен брой клинични пътеки в различните специалности. Отделно за някои от болниците, включително и големите, има нулеви пътеки.

След лекарския протест категорично беше обещано тази методика да отпадне

Остават обаче още много проблеми. Като например този за финансирането на интензивните легла в големите болници. Там бяха въведени допълнителни правила. Сумите бяха намалени наполовина от миналогодишните. Затова наскоро колегите анестезиолози и реаниматори се събраха с искане проблемът да бъде незабавно решен. Много се надяваме, че новият министър на здравеопазването, който е анестезиолог по специалност, бързо ще се заеме да реши нещата. И ако областните болници все пак успяват някак си да се крепят, то в общинските положението е още по-тежко.

- Какво друго, според Вас, трябва да направи в най-кратки срокове здравното министерство, за да се тушира напрежението?

- Най-логичното е да се върне това, което беше преди - парите да вървят след пациента. На първо място

трябва да се върнат методиките за финансиране в миналогодишния им вариант

Може той да не е най-доброто, да не е панацея, но това разтърсване на системата беше безумно. Това не беше реформа в истинския смисъл на думата. Най-важно в момента е да разберем в какво състояние е НЗОК. Според наши данни, от резерва на касата са дръпнати около 2.1 млрд. лв., които са пратени незнайно къде. Трябва да се види какво е реалното финансово състояние на касата към днешна дата и

да се увеличи контролът върху изразходването на средствата

Това е най-спешното, което трябва да се направи, за да остане стабилна системата и хората да имат достъп до здравна помощ. Новото правителство има няколко месеца да го направи. Трябва да бъде изработена стратегия, която да реши проблема с лекарските кадри. Нашето съсловие застарява, в него не влизат млади хора. Преди младите лекари специализираха и тогава отиваха в чужбина. Сега едва чакат да вземат диплома и заминават. Да, там полагат къртовски труд, но поне знаят защо.

В университетски градове като Стара Загора все още няма недостиг на лекари

но има общини в България, в които не можеш да видиш жив лекар.

- Необходима ли е на България национална здравна карта?

- На България е необходима консенсусна здравна карта, но не само на хартия. Тя трябва и да се изпълнява. Само в София в последните 2-3 години има открити 22 нови частни болници. А нали ви е ясно, че парчето торта остава същото и парите от Касата са все толкова. Така започват да страдат големи държавни болници като “Пирогов”, “Света Анна” и т.н.
Необходима е цялостна здравна стратегия и мотивация нещата да се случат.
"Здравна поща", Мадлен ПЕЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД