Български учен изобрети лекарство от ново поколение

Според доц. д-р Стефан Стаматов, медикаментът може да влияе благоприятно при множествена склероза, болестта на Алцхаймер и дори при рак

ИзобретениеДоц. д-р Стефан Стаматов от катедрата по химична технология в Пловдивския университет изобрети лекарство от ново поколение. Медикаментът има ролята на химичен посредник между мозъка и клетките. Според проучванията на доц. Стаматов, лекарството влияе благоприятно при множествена склероза, болестта на Алцхаймер и дори при рак.
Научните изследвания на българския учен се финансират от фондация към Кралската шведска академия на науките. Затова и революционно изследване, засега без аналог в света, е синтезирано в Университета в Стокхолм, където доц. Стаматов от години е гост-професор.
Предимствата на новия медикамент са в начина му на действие. При популярните досега препарати няма избирателна активност и се проявяват и като токсични съединения, които убиват клетките. Докато новият момент при изобретението на пловдивския химик е, че се дава шанс на мозъка да проведе лечението сам, като в него се отключва нова програма.
Медикаментът, който д-р Стаматов е синтезирал, може да се приема през устата, както и интравенозно. Той може да се прилага в генното инженерство, фармакологията, клиничната диагностика.
i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД