“Тройна терапия” спасява бебе от СПИН

Светът тръпне: ще бъдат ли повторени постигнатите резултати?

“Тройна терапия” спасява бебе от СПИНДете, родено преди 2 години в Мисисипи и поставено на антиретровирусна терапия няколко часа след раждането си, е докладвано за излекувано от ХИВ инфекция. Това е откритие от огромно значение, ако лабораторните тестове докажат неговата приложимост и постигнатите резултати могат да бъдат повторени. Годишно повече от 330 000 бебета се раждат с вируса на ХИВ и над 3 милиона деца живеят с него.
Медицински доклад в Атланта неотдавна разкри сензационния случай. Новородено е подложено на “тройна терапия” на трийсетия час от раждането си, вместо обичайните 6 седмици, които се изчакват преди започването на подобно лечение. Бебето е било с огромен риск от заразяване, тъй като ХИВ позитивната майка го износила без медицинско наблюдение,а в болницата пристига с напреднала родилна дейност.
Благодарение на бързата намеса на лекарите, до 29 ден в тестовете на бебето, чийто пол и самоличност не се съобщават, не сa открити никакви следи от вируса, което е и крайната цел на лечението. Засега обаче, спорeд медицинските експерти, не е сигурно дали е излекувано напълно и завинаги.
Единственият случай на излекуване от вируса на СПИН е през 2007 година. Американецът Тимъти Браун, живеещ в Германия, получава костен мозък от донор с рядка генетична мутация, която спира проникването на вируса в клетките.
В новия случай става дума за излекуване изцяло с лекарства. Учените възприемат новината с огромен интерес, но и със скептицизъм. Подобни хипотези многократно са били опровергавани след провеждане на по-стриктни тестове.
Уникалното в случая е използването на животоспасяващата “тройна терапия”, която досега никога не се използвала за новородени. Причината е, че обикновено е трудно да се определи дали едно бебе е носител на вируса веднага след неговото раждане. Антителата от заразена майка се разпръскват в кръвообръщението на новороденото след раждането. Третирането с лекарства започва едва след шестата седмица при потвърждаване на наличието на инфекция.
“Здравна поща”, превод: Габриела КАЧЕШМАРОВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД