Топ гимнастик стартира уникален томограф

Йордан Йовчев стартира уникален томографМагнитно-резонансен томограф (ЯМР) от най-ново поколение заработи на 26 февруари в Пловдив. Лентата пред новооткритата апаратура отрязаха областният управител на Пловдив Здравко Димитров, зам.-кметът на община Пловдив Стефан Стоянов, собственикът на медико-диагностичната лаборатория Боян Русев и спортната легенда Йордан Йовчев.
Световният шампион по спортна гимнастика с помощта на медицинските специалисти прегледа цялото си тяло дни след като официално сложи край на спортната си кариера.
Заедно с екипа на клиниката председателят на Българската федерация по спортна гимнастика представи социален проект, който ще осигури безплатни прегледи с високотехнологичната апаратура за млади таланти в спортната гимнастика.
“Апаратът MAGNETOM Aera от Siemens e от най-висок клас и без аналог в България. Това е инвестиция не само от регионално, но и от национално значение, защото тя ще подобри значително качеството на образната диагностика за всички пациенти от региона и страната. Апаратът е със сила на магнитното поле от 1,5 Тесла. Той има капацитета да прегледа до 60 пациента на ден, което е безпрецедентно за страната”, разкри специалистът по образна диагностика д-р Борислав Милев.
Апаратът може да изобрази човешкото тяло в цял ръст за по-малко от 15 мин. Това е от изключително значение за диагностицирането на онкологични заболявания и проследяването на техните стадии на развитие. MAGNETOM Aera е първият магнитно-резонансен томограф с отвор за пациента от 70 см, което позволява преглед на трудноподвижни пациенти или такива с клаустрофобия. Той притежава и уникален за страната софтуер за изследване на сърце, млечни жлези, черен дроб и бъбреци. В експериментални условия апаратът може да покаже зоните, където се съхранява паметта в човешкия мозък и да изобрази неговите емоции.
Апаратът работи в самостоятелната медико-диагностична лаборатория СМДЛ Русев 91 ЕООД в болница Каспела и на него могат да се преглеждат всички пациенти от областта и страната. Лабораторията има сключен договор с НЗОК и разполага и с многосрезов компютърен томограф от най-ново поколение SOMATOM Emotion на Siemens. Апаратът диагностицира с минимална доза на радиационно облъчване различни заболявания и най-вече болести на сърдечно-съдовата система.
i

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД