Пушачите на канабис с риск от тестикуларен рак

Пушачите на канабис с риск от тестикуларен ракПри мъжете, които често пушат канабис, има повишен риск от тестикуларен рак, смятат американски изследователи. Констатацията касае употребяващите често тревата, като срокът влияе върху степента на риска, пише в седмичното издание на Американската медицинска асоциация - Journal of the American Medical Association=
При мъжете, които употребяват канабис редовно от дълго, вероятността да бъдат диагностицирани от коварното заболяване е 36%.
Рискови фактори за развитието включват наличие на задържан тестис или фамилна анамнеза за наличието му. Рискът остава дори
и крипторхизмът да е разрешен оперативно. Трябва да се има предвид все пак, че при повечето мъже с поставена диагноза не са имали този проблем. Рисков фактор са и генетичните синдроми на тестикуларното засягане като синдрома на Клайнфелдър.
Типични симптоми при тестикуларния рак са наличието на безболезнена подутина или бучка, както и промяна във формата или текстурата на половата жлеза в скротума. Бучката може да бъде с големината на грахово зърно, но може да бъде и по-голяма.
Тревожни признаци, които могат да заведат мъжа до преглед при специалиста, са: увеличаване на големината и/ или твърдостта на тестиса, новопоявила се разлика в големината на тестиса спрямо другия и спрямо размера му преди с или без зачервяване на кожата; тъпа или остра болка, която може да не е постоянна, както и усещането за тежест и дърпане в скроталната торбичка, събиране на вода в нея - хидроцеле. Възможно е да се появи и уголемяване и болка в гърдите.
Тестикуларният рак е рядко срещан, но е най-честият при мъжете на възраст между 15- и 49-годишна възраст. Половината от пациентите, диагностицирани с него, са под 35-годишни. Във Великобритания наблюдават удвояване на случаите на този рак от 1970 г., като причината за това все още е неясна. Тестикуларният рак е един от най-лечимите видове рак. 99% от засегнатите оцеляват година и 98% пет години след поставянето на диагнозата според националната здравна служба на Острова.
За отриване на рака на тестиса важно роля играе самонаблюдението, което включва редовен оглед на състоянието на скротума и проверка за наличие на изменения на мъжките полови жлези.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД