Употребявайте внимателно антиперспиранти

Употребявайте внимателно антиперспирантиИзпотяването е физиологичен процес и неговото потискане неминуемо води до локални промени в третираната област. Освен охлаждащ ефект, при изпотяване се отделят и метаболити от обмяната на веществата. А с прилагането на антиперспиранти, освен че се блокира този процес на естествено самоизчистване, се добавя наслояването на различни субстанции като парабени или алуминий.
От всички химически съединения, влизащи в състава на антиперспирантите, те са
считани за най-рискови, поради което Американското онкологично дружество препоръчва да се използват с внимание и по възможност да се набляга на употребата на продукти с естествени съставки.
Парабените са вид химически вещества, използвани в козметиката като консерванти. Те се влагат поради своите фунгицидни и бактерицидни свойства. Постъпването на парабени в организма буди безпокойство в научните среди, тъй като изследванията показват, че те имат свойства, подобни на тези на хормона естроген, макар и значително по-слаби. Естрогенът е женски полов хормон, който стимулира растежа на клетките на гърдите (както здравите, така и мутиралите).
Проучване от 2004 г. открива при жени с туморни формации в млечните жлези следи от парабени в някои от взетите проби. Изследователите съветват все пак да не избягваме продуктите с парабени, защото не са уточнили как точно влияят парабените и дали имат връзка с евентуалното възникване на рак на гърдата. Рискът е още по-голям, ако антиперспирантът се използва непосредствено след бръснене, тъй като проникването на химичните съединения е още по-улеснено.
Съединенията на алуминия са една от активните съставки в антиперспирантите. Те блокират потните жлези, така че потта да не може да достигне до повърхността на кожата. Учените допускат, че тези алуминиеви съединения биха могли да се абсорбират от кожата и да предизвикват изменения в естрогеновите рецептори на клетките в тъканта на гърдите. Тъй като естрогенът стимулира растежа както на здравите, така и на раковите клетки, някои учени са на мнение, че именно съставките в антиперспирантите, базирани на алуминия, увеличават риска от развитието на рак на гърдата при системната употреба на този тип продукти.
Повечето видове рак на гърдата са локализирани в горния външен квадрант, а именно това е и зоната на третиране с антиперспиранти. Това е още една от причините, които влизат в подкрепа на теорията, че използването на продукти срещу изпотяване има положителна връзка с рака на гърдата.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД