Откриха неочаквана опасност от парацетамола

Учените призовават за повече внимание при приема на това лекарство

Откриха неочаквана опасност от парацетамолаПарацетамолът е широко разпространено лекарство за болка, което винаги присъства в домашната аптечка. Доста често бременните жени (след първия триместър) избират него, тъй като има много по-нисък профил на е противопоказани реакции.
Въпреки това при неправилна употреба парацетамолът може да бъде и опасен.
Но в научната литература има информация за връзката между приема на парацетамол по време на бременност и повишен риск от развитие на астма и нарушение на хиперактивността с дефицит на вниманието.
В свое проучване учените са открили, че приемът на парацетамол по време на бременност е свързан с повишен риск от разстройство на хиперактивност и дефицит на вниманието при деца.
Най-силният ефект е наблюдаван при деца на възраст от три до седем години, но изчезва в юношеския период.
Авторите на изследването са анализирали данните на жени и техните деца в продължение на 17 години.
През това време учените са провеждали физиологични и психиатрични тестове на участниците, както и са проверявали когнитивните им умения. Общо учените са анализирали 135 показателя.
Оказало се, че от 135-те параметри 12 са били свързани с парацетамола, които са признаци на хиперактивност или дефицит на вниманието.
Разстройството на хиперактивността и дефицитът на вниманието били особено изразени след като децата тръгнали на училище.
Учените открили също, че корелацията е по-слаба при момичетата, отколкото при момчетата. При първите се проявил ефекта до седмата година години, а при вторите - до деветата.
При 15-годишните не се е забелязала статистическа връзка между парацетамола и хиперактивността или липсата на внимание.
Авторите на изследването не са изучили причините за връзката между парацетамол и хиперактивност. Не е известно също дали употребата на парацетамол от майката влияе върху работата на по-големи деца и здравето на възрастните.
Учените обаче призовават за повече предпазливост при прием на лекарства по време на бременност.
"Здравна поща", източник: zdrave.to

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД