Първи случай на Африканска чума по свинете в Сливенско

Първи случай на Африканска чума по свинете в СливенскоЗа първи случай на Африканска чума в Сливенско е докладвано на Областната епизоотична комисия, която се проведе при закрити врата. Заразната болест е установена в диво прасе, съобщи пред БНР областния управител Чавдар Божурски. Трупът на животното е намерен в канавка от туристи в близост до село Сотиря, а взетата проба е доказала наличието на заразната болест.
Заради откритата заразна болест се въвежда санитарна зона, която обхваща ловно-стопанските райони Тополчане, Сливен -1 и Сливен – 2, каза областния управител Чавдар Божурски. Забраната е в сила до 30 ноември.
Двата района Тополчане и Сливен -1 обхващат горски територии и във връзка със ситуацията в тях се забранява лова, сечта, брането на билки и гъби, пребиваването на лица, заради лични или стопански цели.
Държавното горско стопанство е започнало поставянето на обозначителни табели за ограничен достъп до инфектираната зона.
Директорът на Областната дирекция "Земеделие" ще информира земеделските стопани, които развиват в район Сливен – 2, което не е горска територия  за необходимите мерки, които следва да съблюдават.
Наложените ограничения не се отнасят за местността "Карандила" в природен парк "Сините камъни." Ще бъде отправено и питане до ресорните ведомства за отпадане на забраната за лов на диви прасета  в тези зони, с цел ограничаване на заболяването, каза още Божурски.
"Здравна поща", източник: bnr.bg

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД