Алкохолът е по-смъртоносен от ХИВ, диабет и туберкулоза

Най-често подрастващите у нас опитват спиртни напитки още на 13 години

Алкохолът е по-смъртоносен от ХИВ, диабет и туберкулоза В световен мащаб пада възрастта на децата, употребяващи алкохол. Това сочат данните на международно проучване, цитирано от Bulgaria On AIR. Най-често подрастващите опитват спиртни напитки още на 13 години, а предпочитаното питие за тях е бирата.
В същото време българите са първи на Балканите и шести в света по употреба на алкохол на глава от населението. У нас се изпиват средно по 12,3 литра алкохол годишно, като цената му в България е най-евтина в целия Европейския съюз през 2018 г., показват данни на Евростат.
Още резултати
от проучването сочат, че цените на алкохолните напитки - спиртни, вино и бира, са най-високи във Финландия, следвани от Ирландия и Швеция. Според данните на Евростат българите харчат 1,7% от общите си разходи за пиене. Това са приблизително 1,2 млрд. лв., или близо 400 лв. на домакинство.
Това е с 0,1% повече от средното за Европейския съюз. Според Националния статистически институт близо 15% от българите пият всеки ден или няколко пъти през седмицата, а пиещите веднъж в месеца са 30%. Всеки трети българин пък посочва, че не употребява алкохол.
Затруднената походка и замъгленото виждане, провлачен говор и забавени реакции са само част от примерите, илюстриращи невротоксичността на алкохола, чийто прицелен орган е мозъкът и неговите нервните клетки.
Някои от ефектите на алкохола могат да се наблюдават след само две питиета и бързо отшумяват след спиране на консумацията. От друга страна, хроничната употреба, и то на големи количества, е свързана с настъпването на необратими органични (в мозъка, черния дроб и гастроинтестиналния тракт) и психоорганични (личностови) промени.
Неслучайно алкохолът е наричан легалната дрога. Експерти му дават 1,9 точки в триточковата скала за най-пристрастяващи вещества в света - ефектите му върху мозъка са различни. Има данни, че повишава нивата на допамин между 40% и 360%. Останалите четири най-пристрастяващи вещества в световния топ са хероин, кокаин, никотин и барбитурати.
По данни на Световната здравна организация, за 2016 г. приблизително 3 млн. от смъртните случаи се дължат на алкохолна консумация, което нарежда алкохола на челните места по причини за настъпване на леталитет, измествайки по този начин инфекцията с ХИВ, диабет и туберкулоза.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД