Зехтинът пази сърцето ни здраво

zehtinПродукти с високи съдържание на ненаситени мазнини могат да предпазят здравето от сърдечно-съдови заболявания. До този извод достигнаха специалисти от Изследователския център по биотехнологии към болницата "Св. Архангел Михаил" в Торонто. Тяхното изследване е публикувано в списание Nature Communications.
Един от тези продукти е зехтинът. След неговата употреба в организма се повишава концентрацията на плазмения протеин в кръвта - аполипротеин A-IV (ApoA-IV). Високото съдържание на това вещество е свързано с намаляване на риска от сърдечни заболявания.
Резултатите дават основание на медиците да твърдят, че плазменият протеин потиска активността на тромбоцитите. Освен това, тестовете доказали, че аполипротеин A-IV има свой "биологичен часовник" - проявява най-голяма активност пред нощта и "почива“ сутрин, пишат в изводите си учените.
"Майката природа иска да сме се добре наспали. Така че ние сме защитени от този протеин, когато спим и сме най-уязвими на сърдечни заболявания на сутринта, когато се събудим", смята водещият автор на изследването - д-р Хеу Ни, който е директор на Центъра по хематология, онкологични и автоимунни заболявания в болницата.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД