Забавете стареенето на кожата

stareene na kojaНяма как да се спре времето, но има начини, с които може да се забави стареенето на кожата. Те са свързани най-вече с рутинните грижи за нея. Първо и много важно е нежното почистване на кожата с цел премахване на продуктите, грима, но и излишния себум и бактериите, които се натрупват по нея. Хубаво е да се избират продукти с ниско pH, тъй като тези, които имат високо рН като сапуните, могат да причинят раздразнение, изсушаване, зачервяване и дори инфекция на кожата. Съставка, която трябва да се избегне, е натриев лаурил сулфат, тъй като тя дразни.
Необходимо е да се прави и ексфолиране на кожата, но честотата на ексфолиация зависи от нейния вид и нужди. Ексфолирането се прави с цел премахване на мъртвите кожни клетки, но и поддържане на кожата почистена, гладка и млада. Съществуват 2 основни категории ексфолианти: физически и химически. Препоръчително е да се избягват тежките физически ексфолианти като тези, които съдържат едри частици, тъй като могат да наранят кожата, особено ако тя е чувствителна. Химическите са тези, които премахват себума и замърсяванията, като те са най-разпространените видове ексфолианти. Те са подходящи и за чувствителна кожа.
За да се запази млада кожата, тя трябва да се овлажнява ежедневно. С възрастта се произвежда все по-малко себум. Въпреки че така се намалява рискът от появата на акне, то тогава кожата се изсушава по-бързо, тъй като не може да се хидратира самостоятелно. Поради това трябва да се нанасят хидратиращи продукти непрекъснато. Най-подходящи са тези, които съдържат глицерин и хиалуронова киселина.
С цел предотвратяване на стареенето на кожата, винаги трябва да се нанасят слънцезащитни продукти. Освен през лятото, те са необходими и през останалите сезони. Защитата от слънцето е един от най-сигурните начини за поддържане на кожата колкото се може по-млада. Това се дължи на факта, че слънчевите лъчи предизвикат много бързо преждевременно стареене на кожата, включително поява на фини линии и бръчки. UV лъчите също причиняват разрушаване на колагена, необходим за еластичността на кожата. Хубаво е да се използват кремове с поне 30 SPF.
Освен за лицето, трябва да се вземат мерки и за кожата на шията, гърдите и ръцете, тъй като те са местата, издаващи възрастта. Те също трябва да се хидратират, но и да се покриват със слънцезащитен крем.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД