Назална пудра вместо инжекция при хипогликемия

Назална пудра вместо инжекция при хипогликемияНеотдавна Американската лекарствена агенция одобри първото лекарство без инжектиране, което се прилага при хипогликемия (рязко спадане на кръвната захар). Новият медикамент съдържа глюкагон и е под формата на назална пудра. От фирмата производител съобщиха, че продуктът ще бъде в дозатор за еднократна употреба, който може да се използва от пациенти, склонни да изпадат в остра хипогликемия.
Острата хипогликемията възниква, когато кръвната захар спадне рязко до нива, при които пациентът се чувства объркан или изпада в безсъзнание.
Състоянието е спешно и изисква бърза реакция. Обикновено хипогликемия се наблюдава при болни от диабет, които са на инсулинова терапия. Новият медикамент е създаден да повлиява именно такива остри състояния.
Назалната пудра повишава нивата на кръвната захар в тялото като стимулира черния дроб да освободи съхранената глюкоза в кръвния поток. Той има ефект, точно обратен на инсулина. Новото лекарство ще се прилага предимно при тежка хипогликемия при пациенти с диабет на възраст над 4 години.
До момента за третиране на хипогликемия се използва инжекционен разтвор на глюкагон. Той е одобрен за използване от няколко десетилетия. Новото лекарство под формата на назален спрей има предимство заради по-лесната си употреба. Безопасността и ефикасността му е потвърдена в две проучвания от по 83 и 70 възрастни с диабет. В проучванията са сравнявани единична доза от назалната пудра с единична доза от досегашното лечение - инжекционната форма глюкагон в повишаване нивата на кръвната захар при индуцирана от инсулин хипогликемия.
Резултатите показват, че новата терапия повишава адекватно нивата на кръвната захар. В педиатрично проучване на 48 пациенти над 4 години с диабет тип 1 са наблюдавани аналогични резултати.
Новият медикамент е противопоказан при феохромоцитом, инсулином и при свръхчувствителност към глюкагон. Той трябва да се използва с повишено внимание при хора, гладували дълго време, имащи проблеми с надбъбречните жлези или хронична хипогликемия, тъй като при тези състояния се наблюдават ниски нива на освобождаема глюкоза в черния дроб.
Основни странични ефекти от при използването на новия медикамент са гадене, повръщане, главоболие, раздразнения на горните дихателни пътища, зачервяване и сълзене на очите, сърбежи.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД