Редактират ген, за да отстранят ДНК на вируса на ХИВ

Редактират ген, за да отстранят ДНК на вируса на ХИВИзследователите твърдят, че са премахнали ХИВ от ДНК на мишки, което според тях е ранна стъпка към едно дълго чакано лечение. Ново проучване, проведено в САЩ приключи с пълно излекуване от вируса на ХИВ на лабораторни животни, подробности по експеримента бяха публикувани в научното списание Nature communications неотдавна.
Над 30 изследователи от университета Темпъл в Пенсилвания и университета в Небраска разработиха двуетапен подход за елиминиране на вируса, причиняващ СПИН. В първата част на лечението се прилага специална форма на антиретровирусно лечение с бавно освобождаване, известно като LASER ART. Лекарството спира развитието на ХИВ като се насочва към жизнения цикъл на вируса, но не го елиминира.
Във втората част учените прибягват към редактиране на определен ген, за да отстранят ДНК на вируса от заразените клетки. Над една трета от изследваните мишки не са имали признаци за наличие на ХИВ ДНК в техните клетки след рекомбинантното лечение.
След този успех в лабораторни условия още тази година ще започват изпитвания с доброволци, ако американската лекарствена агенция одобри, казва Камел Халили. Д-р Камел Халили, който ръководи изследователския екип на университета в Темпъл, споделя, че основната идея от проучването е, че двата метода трябва да се използват заедно, за да се получи ефективно лечение за ХИВ. Тук идва и моментът на очакването, дали успехът, който е постигнат при лабораторните животни, ще бъде постигнат и с човешки клетки. Предстои да разберем, нетърпеливи са от изследователския екип.
Последните няколко години се оказаха успешни за изследователите на ХИВ и СПИН. Регистрирани бяха и първите случаи на пълно излекуване. Последните данни от проучването в Пенсилвания също са обещаващи. Проучванията показват, че антиретровирусната терапия за потискане на вируса пречи на половото разпространяване.
Над 35 млн. души по света са изгубили живота си в резултат на ХИВ-инфекция от 1980 г насам, когато избухна епидемията. По данни на Световната здравна организация броят на смъртните случаи от СПИН намалява, но броят на новите инфекции в световен мащаб остава висок при 1,8 млн. нови случаи всяка година.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД