Нектарините са не само вкусни, но и много полезни

Нектарините са не само вкусни, но и много полезниНектарините са плодове, които съдържат диетични фибри, калий, витамин А, витамин С, желязо, магнезий, протеини и въглехидрати, както и още много други хранителни вещества.
Според проучвания с консумацията на нектарини могат да се блокират раковите клетки. Те възпрепятстват появата на рак на гърдата. Благодарение на хлорогеновата киселина в тях възпират типичните ракови клетки при тумори на гърдата, дебелото черво и белия дроб.
Нектарините са чудесни плодове за поддържане на функциите на имунната система. Това се дължи на витамините и антиоксидантите в тях. Хранителните вещества в нектарините подобряват устойчивостта на организма към заболявания. Особено полезни са за намаляване на симптомите на астма, тъй като изобилстват с витамин С и други флавоноиди.
Тъй като са богат източник на фибри, нектарините предотвратяват запек. Влакната стимулират движението на червата, като помагат за елиминирането на излишните вещества. Благодарение на фибрите се насърчава и загубата на тегло, тъй като те потискат апетита.
Нектарините са отличен източник и на витамин А, един от най-важните витамини за очното здраве. Те съдържат съединенията лутеин и зеаксантин, които предпазват очите от окислително увреждане. Плодовете намаляват риска и от развитие на катаракта и глаукома, както и от дегенерация на макулата.
Нектарините са полезни и за сърцето, тъй като намаляват вероятността от инфаркт и инсулт. Благодарение на фибрите в тях се понижават нивата на лошия холестерол. Нектарините също поддържат кръвното налягане в нормалните стойности, тъй като съдържат калий, който подобрява кръвообращението. В допълнение, минералът поддържа еластични кръвоносните съдове.
И не на последно място по важност е свойството на нектарините да поддържат кожата здрава. Витамин А в плодовете оказва антиоксидантно действие и помага за предпазване от ултравиолетовите лъчи на слънцето. Витамин С пък помага за синтезирането на колаген, който поддържа кожата млада и стегната. Тъй като нектарините са изключително богати на вода, те са важни за поддържане на кожата дълбоко хидратирана. Вкусни и много полезни! Страхотна причина да се консумират всеки ден!
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД