Зъбната болка идва когато сме занемарили устата

Mincho Slavov 28-19Д-р Минчо Славов е роден на 8 юли 1959 г. Завършил е гимназия "Хр. Ботев" – Стара Загора, след това Медицинския университет, Стоматологичен факултет, Пловдив. От 1 септември 1986 г работи като зъболекар. Започва в град Гълъбово, а от 1992 г. е на частна практика.
Има син - Борислав, и дъщеря - Доника, които също са стоматолози.
 - Д-р Славов, по-здрави или по-болни са зъбите на старозагорци днес?
- Бих ги определил като по-неглижирани. С настъпилите промени в организацията на зъболечението след 1989 година отговорността за зъбния статус беше прехвърлена изцяло на семейството и личността. За съжаление българинът няма изграден и възпитан в годините навик да обръща необходимото внимание на зъбното си здраве, което  води до сериозни проблеми. Страшно е да екстрахираш първи постоянен кътник на десетгодишно дете или да поставиш цяла подвижна протеза на жена на тридесет и пет години.  Оправданията са много – заетост, трудно ежедневие, негативни спомени и болка в кабинета, безпаричие, труден достъп. Радващото е, че има и хора, които държат на зъбите си и тази група в последните години чувствително увеличава числеността си.
- Миенето на зъбите, хигиената ли е най-важна?
- Ще бъде твърде еретично и демотивиращо, ако кажа Нe, това не е първостепенно. Бих казал, че състоянието на твърдите зъбни тъкани и пародонта се влияе от комплекс от фактори, като наследственост, начин на хранене, видa на самата храна, разбира се и устната хигиена, както и много други. В практиката се натъквам на различни интересни случаи. Пациенти, които не полагат почти никакви грижи и са с перфектни зъби, и други, които съвсем целенасочено обгрижват съзъбието си и всеки месец са в зъболекарския кабинет, и всеки път с нов проблем. Следователно няма как да претеглим тежестта на всеки отделен компонент от този комплекс.
Разбира се, устната хигиена е изключително важна, както за оралното здраве, така и за нашия социален живот, но тя не може да бъде отделена самостоятелно на пиедестал. Ако няма нормално изградени структури, няма да има какво да поддържаме и профилактираме. Храненето е онази част от комплекса фактори , което гради тъканите. За съжаление не мисля, че се храним правилно.
- А как е препоръчително за доброто стоматологично здраве?
- Различно за различните възрасти. Трудно е в няколко изречения да се създаде рецептурник. На първо място избягвайте захарта, особено бялата, онази в най-шарените и лъскави опаковки около касите на магазините. Децата трябва да получават повече калций, който се съдържа в млечните продукти. При възрастните храната трябва да не е кашава, лепкава, да се консумира по-твърда храна и повече зеленчуци.
Тук, около храненето, е моментът за още малко ерес. Става дума за флуорната профилактика. Твърди се, че вследствие флуорирането на пасти за зъби, води и млека има редукция на зъбния кариес в световен мащаб, което е доста дискусионно. Едновременно с това има сериозни публикации (особено в САЩ) за вредата, която нанася флуорният йон на подрастващия организъм.
Бизнесът за милиарди се противопоставя на научните изследвания.
Върху оралното здраве оказва влияние и стресът, вредните навици (стискане на зъби и скърцане със зъби), неблагоприятни условия на труд, някои лекарства.
- По-лесно или по-трудно е на вас, стоматолозите, да ни лекувате?
- По-лесно, по-модерно е. Аз самият над 30 години работя тази професия, нещата са се променили коренно. Имаме повече техника, която позволява да работим по-добре, по-безболезнено, екзактно и по-качествено. Да бъдем много по-точни и прецизни с пациентите в диагнозата и в лечението. Ежедневно излизат нови продукти, които опитваме да внедряваме в практиката си, колкото и да е трудно, защото новостите изискват сериозни инвестиции. За съжаление, не сме на немския пазар. Има и доста куриози в това отношение. Преди време японска фирма пусна на пазара нов обратен наконечник с много добри показатели. Оказа се, че в Германия този продукт струва 600 лв. по-евтино отколкото го продава българският дистрибутор. Ненормално, но факт.
- Хитът на пазара в момента?
- За естетика или реално зъболечение? Защото при нас естетиката, говора и дъвкателна функция са преплетени много тясно. Сложно е да се определи какво впечатлява пациента. Материалите за естетически възстановявания са все по разнообразни, максимално близки до естествения зъб, което ни дава възможност да създаваме едни прекрасни усмивки.
От друга страна с все по-широкото навлизане на имплантите има по-голяма възможност да протезираме неподвижно върху обеззъбени участъци.
Това да дава на пациента едно ново качесто на живот, с предвидима дълготрайност и комфорт.
- Удовлетворен ли сте, че сте избрал професията "стоматолог"?
- Харесвам професията си, удволетворен съм, работя с желание. Единственият проблем в работата ни е, че освен психическото, има и доста голямо физическо натоварване. В тежки работни дни се чувстваш изцеден. При нас натоварването е целогодишно.
- А как се насочихте някога към стоматологията, това ли бе мечтата Ви?
- На времето исках да стана полицай. Изборът беше между полицай и зъболекар. След разговор с родителите ми, вече не си спомням аргументите им, полицията мина на второ място. Не съжалявам!
- При Славов-младши и при дъщеря Ви как се случи изборът?
- При тях нещата дойдоха от само себе си не се е налагало да ги убеждавам нямаше никакви дилеми. Това искаха да учат и им се случи. Снаха ми също е зъболекар. За радост, все още са в България. Синът ми в началото имаше афинитет към чужбина, засега като че ли това желание поутихна. Но това е тяхно решение, ако го вземат, не бих се противил. Важното е на тях да им е добре.
- Какви съвети им давате?
- Опитвам се да не съветвам. Характер! Давам съвети само когато ме питат. Но настоявам да се отнасят много отговорно към пациента, да правят онова, за което са подготвени, в рамките на добрата практика. Това е начинът да се развиваш - когато си коректен и честен с пациента, правиш всичко необходимо и му казваш какво е точното му състояние и какво може да очаква.
- Синът Ви надминава ли Ви?
- Надявам се, че ще е по-добър от мен. Той идва с ентусиазъм, с енергията на младостта, с новото - онова, което е от последните издания на списанията. И се опитваме да държим ниво, да бъдем в час с всички новости. Участваме в симпозиуми, конгреси и семинари у нас и в чужбина. Той го прави с желание, виждам го. Иска да работи, да се развива.
- Вие самият в чии ръце оставяте зъбите си?
- Вече в неговите!
Той е моят зъболекар!
Проблемът е, че като седна на стола, зная какво трябва да ми се направи и има диалог. Има и известно притеснение у мен. Не съм го питал, но предполагам, че и той се притеснява да работи в моята уста.
Колкото по-малко знае човек, толкова по-добре. Това не означава пациента да не получи информация за диагнозата и предстоящото лечение, но те вече влизат в кабинетите подготвени от интернет, понякога "знаят" повече от нас, идват с готова диагноза и решение на казуса, което е проблем. Всички сайтове от рода на "бг мама" трябва да бъдат забранени с декрет! Ако искаш да си лекуваш главоболието, трябва да отидеш при невролог, да си смениш маслото на колата - в сервиза, да си лекуваш зъбите - при стоматолог!
- Вашият съвет?
- Всяка година поне веднъж посещавайте стоматолог, за да няма изненади. Разбира се, такива са възможни, но когато си направил каквото трябва, обикновено не се случват. Зъбната болка идва тогава, когато занемарим зъбите си. Иначе я няма.
- Намирате ли време и как релаксирате?
- Обичам да бъда извън града, когато мога да си го позволя. Напоследък съм се заел с нещо, което отнема много от времето ми - правя си къщичка, далеч от градския шум. Имам и добри приятели, с които ми е приятно да бъдем някъде сред природата - обикновено на планина. Това ме зарежда!
- Какво си пожелавате?
- Здраве! За всички! Просперитет! Българинът да получи възможност да излекува съзъбието си, за да станем една по-широко усмихната и щастлива нация!  
Дима ТОНЕВА

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД