Седативният ефект на дяволската уста превишава този на валериана

12345Дяволската уста (лат. Leonurus cardiaca) е от семейство Устноцветни. Това е една не много популярна билка у нас, но свойства й заслужават внимание. Тя представлява многогодишно тревисто растение със стъбло между 50 см и 1 м, разпространено в цяла Европа и Азия. У нас се среща по тревисти и буренливи места. Установено е, че в надземната част се съдържат флавоноиди (преобладаващ рутин), дъбилни вещества около 3%, терпени, фенолни съединения, танини, алкалоиди, гликозиди и др.
Използваема е надземната част на растението в период на цъфтеж - през август. В този период количеството на биологично активните вещества е най-голямо. Събраният материал се суши в сушилни при температури от около 35 °С.
Древна легенда разказва, че дяволската уста идва от Гърция. Според нея в Елада имало градче, където гърците пиели вода от извор, заобиколен от поляни с дяволска уста. Жителите на селището били дълголетници и всички решили, че това се дължи на действието на магичното растение. Името му от гръцки означава лъвско сърце.
Употребата на растението за лечебни цели датира от древни времена в различни части на света. Билката се използва при нарушени функции на женската полова система, като регулиране на месечен цикъл, облекчаване на предменструален синдром и менструални болки, както и за възстановяване на жените след раждане. По-късно е установен и благоприятният ефект на билката при сърдечни заболявания, с което днес е по-известна.
Установено е, че екстракти от дяволска уста имат антибактериална активност, тъй като потискат растежа на Staphylococcus aureus. Този ефект най-вероятно се дължи на дитерпените, които се съдържат в растението. Седативният ефект на екстракти, приготвени от растението, е бил изследван при различни клинични проучвания. Смята се, че успокоителното действие на екстракта се дължи на алкалоида леунорин, което е характерно съединение за растенията от това семейство. Установено е, че седативният ефект на дяволската уста превишава този на валериана.
Отвара от дяволска уста понижава кръвното налягане и забавя сърдечния ритъм. Подходяща е за прилагане при безпокойство и тревожност. Ефектът от билката се наблюдава при продължително приложение от поне 3 месеца.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД