Не подценявайте силата на мълниите!

16Докато по-голямата част от мълниите се свързват с гръмотевични бури, около 20% осъществяват контакт със земята. Мълнията е източник на около 25 000 ампера електрически ток. Тя може да причини главоболие, астма и дори сънна апнея, както и очни проблеми. Мълниите влияят и върху сърдечносъдовата система. Не е възможно да бъдат разгледани всички възможни рискове, които причиняват мълниите, но с някои от съветите по-долу може да се предпазим от тях.
Въпреки че шансовете човек да пострада от мълния са само около 1 на 500 000, някои фактори могат да поставят живота на човек в голям риск. Светкавиците могат да ударят хора, които работят навън или се занимават с дейности на открито. Когато сме навън, трябва да намерим подслон още с първото виждане на светкавици или чуване на гръмотевици. По-добре е сградата да бъде затворена, отколкото да стоим под навес или открит гараж.
Ако сме на открито и без подслон, е необходимо да спазваме поне 20 метра разстояние от метални и електрически обекти. Трябва да се избягва престоят до дървета, водни обекти и превозни средства, тъй като това може да представлява потенциална заплаха за здравето на човек.
Когато сме на закрито, е препоръчително да се избягва използването на електроника като компютри, телевизори и дори да си зареждаме телефоните и още повече да ги употребяваме. Не бива да използваме вода по време на гръмотевична буря. Причината е, че мълниите могат да преминават през водопроводите.
Необходимо е да се стои също далече от прозорците и вратите, тъй като те могат да бъдат особено уязвими при силен вятър по време на голяма буря. Трябва да стоим далеч и от всякакви метални проводници.
Счита се, че при наличие на мълнии има правило, известно като 30/30. Когато видим светкавица, трябва да започнем да броим. Ако до тридесетата секунда след светкавицата чуем гръмотевица, то трябва да останем на закрито до 30 минути след като чуем и последната гръмотевица.
Не бива да се забравя, че ударът от мълния е рядко явление, но все пак рискът от сериозно нараняване и дори фатален край е възможен. Осъзнаването на рисковете от мълнии може да играе решаваща роля за опазването на живота на всеки един човек.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД