Внимание: Западнонилска треска и Тоскана

Внимание: Западнонилска треска и Тоскана Увеличават се случаите на западнонилска треска у нас, съобщиха от БНР. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести за първи път циркулацията на заболяването, както и на вируса Тоскана е доказана в страната. До това заключение експертите стигнаха след работа по проект за предаваните чрез комари вирусни инфекции и риска от разпространението им у нас.
Д-р Елица Панайотова от Центъра по заразни и паразитни болести посочва, че през 2018 г. случаите на западнонилска треска в България и в останалата част на Европа са се увеличили значително. До момента заболелите са от областите София-град, Бургас, Пловдив, Ямбол, Пазарджик и Шумен. Експертите съветват да се ползват репеленти, за да се избегне ухапването от комари.
По думи на д-р Панайотова придвижването на подобни вируси към страната ни се дължи на климатичните промени. Тя подчерта, че западнонилската треска е опасно заболяване, при което може да бъде засегната централната нервна система. Същото важи и за вируса Тоскана, който обаче се разпространява не чрез комари, а чрез т. нар. папатаци или мушици.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД