Още 4 години за специалност на личните лекари

Още 4 години за специалност на личните лекариПромени в Закона за лечебните заведения гласуваха депутатите като удължиха с четири години срока за придобиване на специалност "Обща медицина" от личните лекари. В противен случай от юни хората в малките населени места трябваше да останат без общопрактикуващи специалисти.
С удължаването на срока ще се предотврати закриването на голям брой практики за първична медицинска помощ, особено в отдалечени и труднодостъпни райони, и ще се гарантира достъпът на населението до първична медицинска помощ.
За личните лекари това е трета поредна отсрочка за придобиване на специалност "Обща медицина". Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков посочи пред Bulgaria ON AIR, че ако не е била предприета тази стъпка, между 800 хиляди и 1 млн. души е трябвало да си избират друг лекар. С гласуваните промени над 670 лекари няма да останат без практика и няма да им бъдат прекратявани правата, както бе предвидено да се случи в началото на юни.
В доклада на Комисията по здравеопазване се посочва още, че немалка част от общопрактикуващите лекари имат затруднение при изпълнение на изискването за придобиване на такава специалност, тъй като се налага да отсъстват от практиката си за времето на обучение, а не могат да намерят заместник за времето на отсъствие. Този проблем е най-често срещан при практиките на общопрактикуващи лекари в отдалечени и труднодостъпни райони.
"Хората са си избрали лечители и е хубаво да продължат да бъдат лекувани от тях. Ако отговаряш за седем махали в Родопите и напуснеш практиката, какво става с твоите хора? Ще уважим тяхното желание да се зачислят, да изкарат цялата професионална квалификация", заяви Пенков. От здравното ведомство и съсловните организации изразиха надежда това да е последна отсрочка, която получават личните лекари.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД