Слагат 3D имплант на пациент с Бехтерев

Слагат 3D имплант на пациент с Бехтерев Ортопедите от Военномедицинска академия (ВМА) спасиха крака на 30-годишен пациент с Бехтерев с иновативна 3D реконструкция. Младият мъж вече е изписан след 4-часовата интервенция, извършена от проф. д-р Неделчо Цачев, който ръководи Катедрата по ортопедия и травматология, и екипа му. Скъсяването на крака на пациента - резултат от уврежданията от болестта, е компенсирано след поставянето на имплант от последно поколение и той се възстановява.
Над 4 месеца е продължила подготовката на екипа за първата подобна операция у нас, разкри проф. Цачев.
Заради болестта на Бехтерeв, която е хронично артрозно заболяване, пациентът е "отключил" рядката диагноза ацетабуларен тунелен синдром. При нея, заради увреждането на костта, бедрената глава и шийка буквално навлизат в таза. "Кракът се скъсява с няколко сантиметра, движенията силно се ограничават и са много болезнени", допълва проф. Цачев.
Уврежданията поради болестта на Бехтерев не позволяват на пациента да се постави класически имплант. "Освен това, ако използваме т. нар. циментна става, тя предполага ревизиране след средно 10 години, което не е приемливо при толкова млад пациент", обяснява професорът. Затова се свързва с колегата си д-р Владислав Райков - ортопед с тясна специалност по 3D предоперативно планиране, защитил докторантура в Швейцария.
"Благодарение на резултатите от скенер, той изработи компютърен модел на костта, който да ни позволи да преценим как най-точно да разположим импланта, за да е успешна реконструкцията", разказва проф. Цачев. Виртуалната операция е осъществена успешно от ортопедите на ВМА.
"За 4 часа успяхме да запълним "издълбаното" дъно на ацетабулума с кост на пациента, да позиционираме ставата добре и да компенсираме скъсяването на крака", разкри подробности от интервенцията травматологът. "За първи път у нас правим реконструкция с компютърен модел, в чужбина имат опит и досега пациентите трябваше да пътуват за скъпо лечение там. Напредваме бавно, но сигурно - това е хубавото", оптимист е проф. Цачев.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД