Хранителното отравяне може да се "прикрива" 72 часа

Основната причина за хранителното отравяне са бактериите

Хранителното отравяне може да се "прикрива" 72 часаКогато храната не се съхранява правилно, те започват да се развиват в нея. Някои бактерии първо се размножават в тялото и след това отделят токсини. Други пък образуват токсини още в храната. Много често тези бактерии не променят органолептичните свойства на храната и ние не разбираме, че тя е развалена.

Някои бактерии и ентеротоксини


могат да оцелеят в суровите условия на стомашната среда


и да достигнат червата, откъдето започва тяхното действие. При някои бактерии симптоми се наблюдават до 2-3 часа след консумиране на развалената храна, има и такива щамове, при които клиничната картина се разгръща след до 72 часа.

Стигнали до червата, бактериите могат да започнат да се размножават и да произвеждат ентеротоксини. До този момент те не са засечени от имунната система. Но след като започнат да отделят токсини, те атакуват чревната лигавица и


предизвикват мощна имунна реакция

 

След като се е активирала имунната система, клетките й започват да произвеждат възпалителни медиатори - цитокини, които слагат началото на поредица от етапи, водещи до възпаления на чревната лигавица. Тези процеси са съпроводени с подуване, болки и дискомфорт.

Бактериите, които се размножават в червата, пречат на нормалното усвояване на приетите храна и вода. Излишните течности и електролити в червата


водят до воднисто разстройство, което всъщност е полезно


тъй като бързо изхвърля бактериите и токсините от тялото. Но може да причини и обезводняване.

Някои бактерии не причиняват повръщане, но ентеротоксините на Staphylococcus aureus имат точно такъв ефект. Изследванията показват, че те могат да стимулират блуждаещия нерв, който предава сигнали до центъра за повръщане в мозъка.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД