Инсулинът променя живота на 300 000 000 души

Откритието му определя и най-младия носител на Нобелова награда за медицина

През 2016 г. Фредерик Бантинг е обявен за най-младия носител на Нобелова награда за медицинаЗахарният диабет е хронично, социално значимо заболяване, при което е повишено нивото на глюкоза в кръвта. Глюкозата от кръвта може да навлезе в клетките само при достатъчно количество инсулин. При пациентите, страдащи от диабет, има пълна или частична липса на производство на инсулин от панкреаса, както и нарушено действие на произвеждания инсулин.
Диабетът е тежко заболяване, което може да доведе до фатален край, ако не се лекува. Използването на антидиабетни лекарства и в частност инсулин направиха заболяването хронично и съвместимо с нормален живот.

Инсулинът е едно от големите открития на XX век. Това откритие променя живота на над 300 млн. души по целия свят. Толкова са болните от диабет според статистиката от 2014 г. През 1921 г. Фредерик Бантинг и Джон Маклауд се заемат със задачата да разберат как действа произвежданият от панкреаса хормон инсулин и каква е връзката му с диабета.
Двамата разбират, че недостигът му е причина за развитието на болестта. Те изказват предположението, че хормонът тирозин, произвеждан от същата жлеза, е причина за неговото разграждане. Бантинг и Маклауд започват да правят опити с кучета, за да блокират отделянето на хормона тирозин.
Натрупаният инсулин се извлича и се прилага в терапията на хората. Тази разработка осигурява на двамата учени Нобелова награда през 1923 г. През 2016 г. Бантинг получава още едно признание, като е обявен за най-младия носител на Нобелова награда за медицина.
През 80-те години на миналия век жизненоважното лекарство активно се произвежда и у нас във фармацевтичен завод в София. В предприятието българските специалисти получават общо пет инсулинови продукта. Три от тях с бързо действие, а два от тях бавнодействащи. Последната внедрена форма на българския инсулин е Инсулин NS. Тя е разработена по модерна технология и малко държави в глобален мащаб могат да се похвалят с нейната реализация. В крайна сметка българският инсулин прави силен дебют на международния лекарствен пазар. В резултат на което много страни започват внос на българското лекарство.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД