Еднократно нараняване на лакътя може да провокира бурсит

Еднократно нараняване на лакътя може да провокира бурситБурсит на олекранона e сравнително често срещано състояние, което представлява възпаление на бурсата на лакътната става. Характеризира се с подуване, зачервяване и болка на върха на лакътя. Ако основната причина се дължи на инфекция, може да има треска. Състоянието е един от най-често срещаните видове бурсит.
Бурситът представлява възпаление на една или повече бурси - околоставните торбички, изпълнени със синовиална течност. Олекранонът е лакътен израстък - задният израстък на горния край на лакътната кост. Бурсит на олекранона обикновено се появява в резултат на травма или натиск върху лакътя, инфекция или определени медицински състояния като ревматоиден артрит или подагра.
Свързан е с определени видове работа, включително работа в мини, градинарство и механика. Основният механизъм на развитие е свързан с възпалението на пълната със синувиална течност торбичка между олекранона и кожата.
Диагнозата обикновено се основава на симптомите и подробната анамнеза. Симптомите включват подуване на лакътя, което понякога може да бъде достатъчно голямо, за да ограничи движението. Може да се появи болка, възникваща в лакътната става, която варира от лека до тежка и може да се разпространи до останалата част на ръката. Ако бурсата е инфектирана, може да се забележи зачервяване и в този участък кожата е по-затоплена. В инфектираната бурса може да се образува гной.
Бурситът обикновено се развива като резултат от еднократно нараняване на лакътя (например силен удар по върха на лакътя), или по-често при повтарящи се леки наранявания, като например търкане на върха на лакътя в твърда повърхност.
Възможността за развитие на бурсит е по-висока, ако работата или заниманието включват повтарящо се движение (например тенис, голф или дори работа с компютър, включваща облягане на лакътя). Вероятността за развитие на заболяването се увеличава с напредването на възрастта.
Като реакция спрямо нараняването, лигавицата на бурсата се възпалява. След това тя отделя много по-голямо от нормалното количество течност в затворената кухина на бурсата, откъдето няма къде да отиде. По този начин бурсата се надува, предизвиквайки подуване над проксималния край на лакътната кост, като обикновено е болезнена и чувствителна.
Друга възможна причина за възпаление на бурсата е бактериална инфекция, която обикновено (но невинаги) може да бъде предизвикана от увреждане на цялостта на кожата, което позволява на бактериите от нормалната кожна флора да нахлуят в по-дълбоките слоеве на тъканите.
Лечението на бурсита на олекранона е консервативно или хирургично. То включва избягване на по-нататъшна травма, компресионна превръзка, криотерапия и нестероидни противовъзпалителни средства. Ако има опасност от инфекция, течността трябва да се евакуира и изследва, обикновено се препоръчват антибиотици. Операция може да се извърши, ако не са ефективни други мерки.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД