Слънцето предизвиква алергия и рак на кожата

Алергиите през топлите месеци - видове, симптоми и лечение

По темата разговаряме с д-р Галина ВЪЛЧАНОВА, специалист - алерголог

Слънцето предизвиква алергия и рак на кожатаПролетта е събуждане на природата за нов живот и всички й се радваме. Но радостта и лъчезарното настроение понякога са помрачени за онези хора, които страдат от алергии през този сезон. Сред тях е т. нар. поленова алергия. Алергията от полени започва от началото на месец февруари, зависи много от природните и климатичните условия.
Затоплянето на времето и още в края на февруари и началото на март с първите цъфтежи на брезите, на габъра, леската и плодните дръвчета, причиняват първите симптоми на алергии. През май и юни настъпва и цъфтежът на тревите и през късното лято - на бурените и храстите. Както се вижда, наблюдава се сезонност в протичането на поленовата алергия, споделя д-р Галина Вълчанова, специалист алерголог в Медицински център "Сано".
Симптомите на поленовата алергия най-често са оплаквания от горно-дихателни пътища, а именно дразнене в гърлото, носа, сърбеж в очите и носа, често кихане и секреция, която е не само от носа, но много често и от очите, последвани от кашлица и запушен нос. Най-уморително и най-трудно е, когато протича с пристъпно кихане и секреция, последвани от запушване на носната лигавица (назална конгестия - запушен нос). Пациентите не могат да си поемат въздух, особено нощно време, и дишат през устата, което води и до вторични усложнения. Пациентите не могат да спят, изморени са и са нетрудоспособни. При децата най-често оплакванията са между 8- и 14-годишна възраст. Трудно се концентрират, което усложнява учебния процес.
Много често поленовата алергия започва, имитирайки т. нар. остра вирусна инфекция, защото се чувства отпадналост, главоболие има и фебрилитет (повишаване на телесната температура). Тези симптоми са характерни за младите хора и много често те смятат, че са болни или имат някаква вирусна инфекция. Започват на своя глава да приемат антибиотици, което пък спомага развитието на т. нар. медикаментозни алергии, казва още д-р Вълчанова.
Симптоми на поленовата алергия са тези, които рецидивират в няколко поредни сезона, т.е. започват по едно и също време и прекъсват със завършването на поленовия сезон. Друг фактор е наследствеността.
Слънцето предизвиква алергия и рак на кожатаСпоред д-р Вълчанова, ако не се лекуват три-четири поредни години, алергичният ринит и поленовата алергия са стъпка за развитието на т. нар. поленова астма, което е по-тежкото състояние на алергичния ринит. Много от пациентите игнорират този проблем и когато идват при нас, те са с тежки бронхиални пристъпи, т.е. вече са отключили бронхиалната астма. Много често питайки ги как са се лекували досега, те отговарят, че лечението им било с препоръки от аптеката. Това е неправилно и не е решение на проблема, защото поленовата алергия, както и други се лекуват.
След диагностициране на причината за нея се започва т. нар. имунна терапия или специфична хипосенсибилизация, чрез която се изграждат защитни антитела спрямо алергена и пациентите получават имунитет за повече от 10 години.
Друга често срещана алергия през този сезон е към пчели и оси. Тя е лечима и е с най-добър успешен край. Оздравяването настъпва между 80-95% от пациентите, т.е. това е едно от най-благоприятните алергични заболявания, които могат да бъдат излекувани, обяснява д-р Вълчанова.
Освен с поленовите алергии и тези, свързани с цъфтежа и насекомите, пролетта е силно свързана и със слънчевата алергия. Все по-често срещана е заради увеличаването на озоновия слой. При първите симптоми след излагане на слънце, хората трябва да се обърнат към специалист, за да бъдат подготвени. Слънчевата алергия за разлика от поленовата не може да се лекува, но може да бъде предотвратена със специални медикаменти - витамини, антиалергични препарати, с които да се намаляват не само алергичните реакции, но и предразположението за развитие на по-тежките състояния, както и образованията по кожата, като меланома. Слънцето, освен алергия, предизвиква и рак на кожата. Фотозащитните кремове не са фактор, който напълно защитава кожата. Затова е хубаво освен тях, пациентът да не се излага на преки слънчеви лъчи, като спазва определен режим: пълна забрана между 11 ч. и 16 ч., трябва да се използват предпазни средства (шапка и очила), да се приемат витамини (антиоксиданти) и други физиотерапевтични процедури, предписани от специалист. Също така е необходимо пациентът да спазва програма, за да бъде подготвен за слънчевата атака, категорична е д-р Галина Вълчанова. Хубаво е всички хора да спазват определена профилактика, за да избегнат пигментни изменения и съответно образуването на рак на кожата.
"Здравна поща", Диляна ДИМИТРОВА


Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД