С уникална апаратура оперират в новооткрития очен център "Верея"

С уникална апаратура оперират в новооткрития очен център "Верея"С единствения за регион Стара Загора апарат Centurion на фирмата Alcon, се извършва в очен център "Верея" операцията на катаракта (старческо перде на окото). Ръководител на операционния екип е доц. д-р Димитър Джелебов, д.м. С  апарата за имплантиране на вътреочни лещи се извършва факоемулсификация - нов метод за премахване на катаракта. С помощта на ултразвук помътнялата естествена леща се раздробява и отстранява от окото. Апаратът позволява с минимален безкръвен разрез да се отстрани помътнялата леща и да се имплантира новата, изкуствена.
Той напълно се интегрира с други компоненти, използвани от хирурга - системи за диагностика, микроскоп.
Откритата през август нова база на центъра на ул. "Кенали" 4 (бившата Военна болница) разполага с три самостоятелни кабинета и три операционни зали, модерно оборудвани с високоспециализирана апаратура за превенция, диагностика и лечение на всички видове очни заболявания. С помощта на селективен лазер, с който разполага центърът, се осъществява трабекулопластика, т.е. подобрява се оттокът на вътреочна течност и се намалява вътреочното налягане. До месец в очен център "Верея" ще заработи още един уникален апарат, единствен по рода си в Южна България - микропулсен лазер, с дължина на вълната 577 нанометра, който е още по-висок клас, не влияе на съседните тъкани и няма странични ефекти. Използва се и при различни заболявания на ретината - диабетна ретинопатия с макулен оток, макулна дегенерация, свързана с възрастта, първична откритоъгълна глаукома. С оптичен кохерентен томограф от ново поколение се диагностицират уврежданията, предизвикани от различни очни заболявания. Изследването с него е много прецизно и позволява да се установят  ранни белези на увреждане на различните структури на окото – зрителен нерв, ретина, преднокамерен ъгъл. В центъра разполагат с лазерен апарат, с който се премахва вторично перде след имплантиране на вътреочна леща. С безконтактен тонометър се измерва вътреочното налягане, както и дебелината на роговицата, което е важно за пациентите с глаукома.
Апаратът "Центурион"Разбира се, и най-модерната и прецизна апаратура не може да работи, ако няма добре подготвени специалисти. Хирургичните интервенции се осъществяват от доц. д-р Димитър Джелебов, д.м., който е с изключително висока квалификация. В кабинетите с модерната европейска апаратура работят още д-р Радостина Камбурова, д-р Елмира Минчева, д-р Диляна Емилианова, д-р Росица Стойнова, д-р Кънчо Монев и д-р Елена Грозева. Д-р Наталия Иванова се специализира в областта на околопластичните операции. Всички те са на разположение на пациентите за прегледи и консултации от 9 до 18 часа.
Очният център работи по договор с Националната здравноосигурителна каса. Оперативното лечение на катаракта е поето от НЗОК, а пациентът заплаща само стойността на вътреочната леща по свой избор. Изследванията и самата операция се осъществяват общо в рамките на няколко дни, интервенцията е от вида еднодневна хирургия - пациентът не остава в стационар, а се връща в дома си часове след процедурата.
Сред най-често срещаните очни заболявания са катаракта, глаукома, диабетната ретинопатия и макулната дегенерация, свързана с възрастта. В  последните години глаукомата е в групата на социално значимите заболявания. Специалистите от очен център "Верея" препоръчват след 45-годищна възраст да се правят профилактични прегледи. Това е особено важно за хора, които имат близки с глаукома, защото заболяването има наследствен характер.
За удобство на пациентите в медицинския център функционира оптичен кът, който предлага пълна гама аксесоари и услуги, свързани с грижата за очите. Тук ще намерите  разнообразие от диоптрични рамки от различни марки, с изключителното представителство на немската фирма "Филман", слънчеви очила, корекционни стъкла, контактни лещи, разтвори и др.
Очен център "Верея" се намира в  Стара Загора, на ул. "Кенали" 4 (бивша военна болница).  Работно време от понеделник до петък от 9 до 18 часа. За информация и запазване на час - тел.: 042/93 73 00  и  042/ 93 73 01.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД