Фипронилът в яйцата идвал от опасни препарати

Фипронилът в яйцата идвал от опасни препаратиОпасни препарати, които са забранени, са причина за попадането на фипронил в яйцата, открити в магазинната мрежа. Скандалът не е в откритите партиди, нито в концентрацията на веществото в тях, а в това, че няма контрол над въпросните химикали, които се използват. Това заяви пред Bulgaria ON AIR проф. Донка Байкова. Тя и д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните коментираха в студиото на "България сутрин" има ли рискове за здравето ни, ако сме си консумирали заразените яйца.
Това е една тема, която измести много злободневни проблеми в храните и храненето. Повече от месец вече в България и чужбина се говори за фипронил, правят се съвещания и прочие... Не може да се дискутират препарати с тези съставки, а те са над 90, използвани именно като инсектициди, съдържащи, фипронил. И те все още да се използват именно за птици носачки, животни предназначени за месодобив, репродуктивни и прочие, което е забранено, каза още проф. Байкова.
За този скандал говорим от 2 месеца, а да сте чули някой от контролните органи да е отишъл в птицефермите да обясни какво могат и не могат да използват, попита д-р Сергей Иванов и посочи, че е много вероятно тези препарати да продължават да се използват поради незнание на собствениците на птицефермите.
Първият препарат с фипронил е засечен още в края на месец юни тази година. Много продукти съдържат ментол и евкалипт и са рекламирани като биологична алтернатива на опасните инсектициди. Но насекомите не могат да бъдат убити с евкалипт, затова някой е сложил фипронил, коментира още д-р Иванов.
Трябва по-строг контрол над препаратитите, с които се обработват птиците, категорична бе проф. Байкова.
Вредните препарати са липофилни - задържат се в кожата, където има подкожна мастна тъкан и дълго след това са ефективни. Фипронилът се натрупва в яйчния жълтък, който се използва масово за сладоледи, майонези, сладкиши и други храни. Първите симптоми на отравяне с него са гадене, повръщане, загуба на координация, крампи.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД