МЗ ще въвежда правила, които да доведат до отпадане на лимитите за болниците

МЗ ще въвежда правила, които да доведат до отпадане на лимитите за болницитеВъвеждане на правила и контрол, които да доведат до отпадане на лимитите за лечебните заведения – в тази насока ще се съсредоточи усилията си екипът на здравния министър проф. Николай Петров, стана ясно на пресконференция, на която той представи приоритетите си за управление в сектора, съобщава сайтът Zdrave.net.
Идеята е да направим така че да няма лимити за болниците. На база на ясни критерии и добър контрол да няма смисъл от лимит", заяви той, като уточни, че целта е вместването в средствата, с които  се разполага, но без необходимост от налагане на лимити.
В тази връзка проф. Петров посочи, че искането на БЛС в бюджета на НЗОК за догодина да залегнат повече близо 400 млн. вече е входирано. Бюджетната процедура все още не е започнала, но предполагам, че може да подкрепим това искане. Ако с тези пари можем да се справим, лимитите може да паднат въобще, отбеляза проф. Петров. Амбицията ни не е да отделим една група болници от други и тях да ги оставим безлимитни, защото това първо не е законно и след това не е справедливо, коментира той идеята за отпадането на лимитирането в някои лечебни заведения, като за пореден път обясни, че тя все още е на етап обсъждане и посочи, че в разговорите участват и представители на Министерство на финансите.
От думите му стана ясно, че идеята на Петър Москов за селективно сключване на договор между болниците и НЗОК отново излиза на дневен ред.  Здравният министър беше категоричен, че селективното договаряне трябва да се базира на критерии. Те обаче тепърва трябва да бъдат изработени, като според проф. Петров е малко вероятно правилата да станат факт до пролетта на следващата година. Който покрие най-високо качество и има нужда например от определен пакет урологична помощ и този пакет се дава най-добре от болница Х, касата сключва договор с нея, а останалите нямат договор. Здравната карта ще предопредели възможността за поява на нови лечебни заведения – това не означава, че всички, които са вече приети, са бетонирани завинаги. Точно тези критерии за качество ще могат да дадат основанието на което да се свали от обществен ресурс даден болница и ресурсът да се даде на някоя нова, която предлага това качество, разясни проф. Петров.
В момента се чака окончателно становище на ВАС за бъдещето на националната здравната карта. Според проф. Петров тя е нужна, за да има регламент за нуждата от лечебни заведения у нас. Законово нещата са сложени така, че да няма право който и да е министър да откаже разрешение за дейност, категоричен бе той. Проф. Петров уточни, че в изработването на критериите  за договаряне вече се търси мнението на различни специалисти, включително национални консултанти. Те трябва да кажат къде се харчи излишен ресурс, защото за да кажем колко струва  здравеопазването в България, трябва да сме сигурни, че никъде няма един изхарчен един излишен лев, заяви той.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД