МЗ се заема с преразхода за лекарства

МЗ се заема с преразхода за лекарства Анализ на разходите за лекарства ще подготви Министерство на здравеопазването. Това стана ясно от отговора на заместник-здравния министър маг.-фарм. Лидия Нейчева  на въпрос на Zdrave.net, касаещ преразхода в бюджета на касата за медикаменти, по време на пресконференция в ресорното ведомство.
"Тепърва предстои да се направи анализ на това на какво се дължи ръстът.
Тенденцията в световен мащаб е да нарастват разходите, но не и в такава степен като при нас", отбеляза тя.
По думите й е нужен много точен анализ на причините за тази тенденция, въз основа на който да се предприемат и нужните мерки.  "Няма такъв анализ на този етап и такъв ще бъде направен", допълни Нейчева. Тя посочи, че причините за нарастване на разходите са въз основа и на по-голямата преживяемост, подобряване на качеството на живот, навлизането на иновативни терапии, но подчерта, че е нужен задълбочен анализ в тази насока.
Припомняме, според прогнозите в отчета за полугодието на НЗОК, през 2017 година общо за заплащане на лекарства, медицински изделия, диетични храни за домашно лечение, както и медикаменти за злокачествени заболявания, прилагани в болниците, касата ще похарчи над 1 млрд. лв. при заложени в бюджета си 798,5 млн. лв. Разликата от над 200 млн. лв. надхвърля и ръста от над 150 милиона лева, които НЗОК плати "отгоре" за лекарства през 2016 г.
Нейчева коментира и вече отпадналата идея за въвеждането на смесителните системи за онкомедикаменти в болниците, която бе лансирана преди месеци от касата като мярка за затягане на контрола при лекарствата. Според нея те не биха могли да бъдат основният контролиращ механизъм и са нерантабилни за болници с отделения с до 40 легла. Смисъл от прилагането им би имало в комплексните онкологични центове, където има голям поток от пациенти. Като цяло обаче тя е на мнение, че трябва да се прецени къде би имало смисъл от въвеждането им и къде не.
От думите на Нейчева стана още ясно, че в момента в различни лечебни заведения работят общо четири подобни системи – две автоматизирани и две полуавтоматизирани.
По думите й световната практика е приготвянето на дозите да се осъществява в болничните аптеки. "Аз съм може би първата в страната, която въведе разтварянето в аптеките – преди да има регламент, наредба и изисквания, просто защото това е пътят, в целия свят това се прави в аптеките", коментира тя.  Нейчева обясни, че системата при ръчното планиране е изключително строга и контролирана. "Изградена е система на контрол от обучени фармацевти, които  могат да направят, така че да се съберат пациентите за едно скъпо лекарство и когато има части от флакона, да се комбинира, докато остане един цял флакон, който отново се завежда в системата с нулева цена. Отчита се в касата с тази нулева цена, касата не го плаща, но признава пътеката", разясни тя, като допълни, че от аптеката излизат лекарства в разтворен вид, готови за вливане на пациента. "Това е проследимо с всички съответни документи и винаги може да се направи проверка", отбеляза Нейчева.
Тя припомни, че въвеждането на автоматизираните системи би струвало по близо един милион лева и би натоварило  значително лечебните заведения.
"Контролът би могъл да е на ниво аптека – за това какво е влязло, какво е разтворено, да се взимат проби от банката", заяви още заместник-здравният министър.
i, "Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД