Бруцелоза в Сливен, няма заразени хора

Бруцелоза в Сливен, няма заразени хораПри рутинно вземане на проби в изпълнение на Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България е констатирано огнище на заболяването бруцелоза по дребните преживни животни в кв. Речица, град Сливен. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ. При лабораторното изследване положителен резултат за заболяването е показала една коза, а при изследване на цялото засегнато стадо още две животни са дали положителен резултат.
Взети са кръвни проби от всички възприемчиви животни на територията на квартала. Изследвани са 815 кръвни проби от дребни преживни животни от 5 животновъдни обекти и 148 кръвни проби от едри преживни животни от един животновъден обект. Резултатите са отрицателни.При проведено епизоотично проучване е установено, че животните, показали положителни резултати са закупени от село Гергевец, община Сливен, но без задължителните ветеринарно-медицински документи. В хода на проучването става ясно, че от Гърция са закупени 22 шилета и 9 ярета и са транспортирани до с. Гергевец в разрез с ветеринарно-медицинското законодателство и без да е уведомен регистрираният ветеринарен лекар и кметът на селото за доставката на животните.
Организирано е вземане на кръвни проби от цялото поголовие от ДПЖ в село Гергевец. От 611 кръвни проби положителен резултат за бруцелоза са показали 21. Заразените животни са умъртвени по хуманен начин и насочени за обезвреждане в екарисаж.
По информация от РЗИ Сливен няма постъпили пациенти с оплаквания характерни за развитието на заболяването. Всички стопани заявяват, че не консумират сурово мляко и млечни продукти без да преминат термична обработка.
Бруцелозата е зооноза (предава се от животни на хора). Хората могат да се заразят чрез контакт с болно животно и при консумация на сурово мляко или не добре термично обработено месо. Най-честата симптоматиката при заболелите животни е повишена температура, аборти, подути стави и други. Заразата става с директен контакт между здрави и болни животни. Замърсени с причинителя фуражи, оборудване, водопои, превозни средства и постеля също могат да бъдат източник на заразата.
Апелираме фермерите при съмнения за болни животни или при възникнали допълнителни въпроси да се обръщат към ветеринарния лекар, обслужващ обекта или да потърсят съответния официален ветеринарен лекар. Също така БАБХ напомня, че спазването на ветеринарномедицинското законодателство е от особено значение за предотвратяване на кризи, породени от болести по животните и зоонози.
"Здравна поща"

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД