БЛС не иска да подпише тъй нараречения анекс към индивидуалните договори

БЛС не иска да подпише тъй нараречения анекс към индивидуалните договориБЛС не е съгласен с така наложените индикативни стандарти в дейностите по приложение 1 и поради тази причина не подписваме т. нар. анекс към индивидуалните договори. Това заяви за сайта Zdrave.net председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев след състоялата се среща с УС на съсловната организация, проведена по повод анекса, който НЗОК предлага към договорите с болниците
Проблем на касата е да осъществи контрола по отношение на използването на лекарствени средства в онкологията.
Трябва да има някакъв ред и той да бъде спазван, но в никакъв случай преразходът за лекарства не може да бъде компенсиран със средства от дейността на хирурзи, нефролози, кардиолози и т.н. Не можем да допуснем това нещо, категоричен бе д-р Грозев, като подчерта, че в НРД за тази година няма въведени индикативни стойности.
Що се касае до решението на Надзорния съвет на касата, касаещо по-високите бюджети на болниците, той подчерта, че то е факт след настояването на БЛС. До настоящия момент с това решение на надзора сумата, която е завишена в сравнение с предходната година, е равна на почти 100 милиона лева и това е по изрично настояване на БЛС, заяви той, като посочи, че средствата за болнична помощ достига 1.676 млрд. лв.  В никакъв случай обаче това не значи, че ние ще бъдем съгласни с ограничаване на дейността в приложение едно - там където дейността е безлимитна, подчерта д-р Грозев. Липсата на подписа на съсловната организация в анексите към договорите с болниците по думите му не оправдава НЗОК за непревеждането на сумите към лечебните заведения.
Потърсен за коментар, подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров обясни пред Zdrave.net, че въпреки факта, че БЛС няма да подпише предложения анекс, Касата ще преведе сумите към лечебните заведения. Стойностите ще бъдат пуснати към районните здравни каси с този анекс, заяви той. Д-р Петров припомни, че в него обаче няма да бъдат включени 3-процентните буфери в средствата към болниците, тъй като те на практика влизат в преизчислените им бюджети и изтъкна, че те са увеличени от 137 на почти 142 млн. лв. Това беше договорено на срещата при министъра и затова е взето такова решение.  Два месеца се говореше, че тези пари не се виждат, че има напрежение, сега ги сложихме в бюджетите и се пита защо са махнати, коментира той. Няма болница, която ще получи по-малко, има много, които на практика ще имат по-високи стойности, увери д-р Петров.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД