Сърдечносъдовите болести остават причина номер едно за смъртни случаи у нас

Сърдечносъдовите болести остават причина номер едно за смъртни случаи у насСърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за по-голяма част от смъртните случаи по света и в България. Все повече хора със сърдечносъдови заболявания като хипертония, състояние след прекаран инсулт, коронарна болест на сърцето и сърдечна недостатъчност живеят все по-дълго, благодарение на напредъка в медицината и същевременно изискват съответни грижи. Това стана ясно на пресконференция на тема "Сърдечносъдовите заболявания – причина номер едно за смъртност в България. Как да променим тенденцията?", организирана от Дружеството на кардиолозите в България.
В България няма публикувани данни от цялостен национален регистър на болните със сърдечна недостатъчност. Смятаме, че над 140 хиляди са пациентите, които живеят със сърдечна недостатъчност, а над 20 хиляди са смъртните случаи от това заболяване годишно, което представлява около 18% от всички смъртни случаи, заяви доц. Пламен Гацов от II МБАЛ в София.
Инвестициите в центрове за инвазивна кардиология, които започнахме преди години, бяха определени като разход, който в следващите години доведе до значително намаление на смъртността от инфаркт на миокарда, каза проф. Арман Постаджиян от УМБАЛ "Св. Анна" в София.
Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. При нея сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда, вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене, са едни от най-често срещаните причини за сърдечна недостатъчност в Европа. Статистиката показва, че един от четири пациенти със сърдечна недостатъчност умира до 1 година, а всеки втори – до 5 години след поставяне на диагнозата.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД