Медици се поклониха на загинали колеги пред Докторския паметник в София

Медици се поклониха на загинали колеги пред Докторския паметник в СофияМедицински специалисти и служители на Военномедицинска академия се поклониха пред медиците, загинали за Освобождението на България. Поднасянето на венци и цветя пред Докторския паметник в София всяка година е организирано от Българския червен кръст.
Началникът на ВМА ген.-майор чл.-кор. проф. Николай Петров бе сред официалните лица на церемонията. Той засвидетелства своята почит към паметта на загиналите за свободата на Родина ни лекари, фармацевти, фелдшери, милосърдни сестри, самарянки и санитари.
Свещенослужители от храма “Свети Николай” (Руската църква) отслужиха панихида в памет на загиналите, а офицери от Националната гвардейска част отдадоха военни почести, съобщиха от пресцентъра на ВМА.
Докторският паметник в София е създаден около 1882-1883 г. по идея на руски лекари – участници във войната, които решават да увековечат паметта на своите бойни другари, загинали при изпълнение на хуманния си дълг. Открива се подписка, в която участват и много българи.
Заедно със събраните средства у нас се получава и проектът на руския архитект Антон Осипович Томишко. Главният архитект на София Колар организира построяването на паметника от бял песъчлив камък във формата на четиристенна пресечена пирамида.
Върху каменните блокове са изсечени фамилиите и инициалите на 531 души, т. нар. “медицински чинове”, загинали през Освободителната война.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД