В Пловдив организират безплатни прегледи за глаукома

В Пловдив организират безплатни прегледи за глаукомаБезплатни прегледи за глаукома и катаракта в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив. Поводът е Световната седмица за борба с глаукомата, която ще се състои от 12 до 18 март 2017 г.
Консултациите в болницата ще се проведат от 20 февруари до 17 март. При тях ще се измерва очното налягане на пациентите. Желаещите да се включат в кампанията, трябва да се запишат предварително на тел.: 032/602 649 , в работен ден от 8.00 до 12.00 часа.
Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб. Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите, която настъпва поради трайна загуба на зрението, определят глаукомата като социално-значимо заболяване. Често болните с глаукома имат и вътрешно перде – старческа катаракта.
Между 70 000 и 80 000 души в България имат глаукома, а половината от тях не предполагат, че имат това заболяване. То често се установява късно, защото в началните му фази липсва симптоматика, съобщават от Българското глаукомно дружество.
Всеки човек над 60-годишна възраст у нас има някаква форма на катаракта. По данни на СЗО в целия свят има около 37 милиона слепи и 161 милиона души с влошено зрение, като в същото време ¾ от тези случаи са лечими или предотвратими. Числата показват още, че ако не се вземат мерки, към 2020 г. броят на слепите в света ще се удвои и ще достигне до 75 милиона души.
Препоръчително е хората на възраст над 50 години да се преглеждат профилактично поне един път годишно.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД