НЗОК ще прави онлайн списък с чакащи

НЗОК ще прави онлайн списък с чакащи НЗОК работи върху създаването на онлайн списък с чакащи. Новата функционалност е част от проекта за подбряване на сайта й, който тече в момента,
Той се изпълнява от фирма „Сиенсис" и е на стойност 122 хил. лв. с ДДС, а договорът за изпълнението е сключен в края на миналата година, съобщи clinica.bg.
Новата листа за чакащи трябва да съдържа информация за поредния номер и датата на хоспитализация на пациента, инициалите му, името на болницата, в която ще се лекува и на клиничната пътека. На практика това е информацията, която се подава и в сегашния списък на НЗОК. Освен листата, фирмата трябва да направи и модернизиране на визията на сайта.
Срокът за изпълнение на поръчката е 43 месеца, а гаранцията по поддръжаката на листата на чакащи е три години, след като се пусне в действие. Не е ясно обаче дали, докато се направи новата функционалност, ще има нужда от нея. Причината е, че тя беше въведена от предишния здравен министър Петър Москов, а сега всички негови „иновации" се отхвърлят. Освен това при премахването на лимитите на болниците, броят в листата на чакащите ще намалее, както беше преди 2015 г.
В България винаги е имало листа на чакащите в най-добрите клиники. Тя обаче винаги е била формирана заради физическата невъзможност на лекарите там да обслужат веднага пациентите си. С въвеждането на лимитите списъкът се увеличи заради финансовите рестрикции на касата.
Колко е реалната цифра на хората, които не получават лечение веднага у нас обаче не знае никой. По данните на касата той е около 3800 в момента, но цифрата не е вярна. Причината за това е, че в листата на фонда не са подали пациентите си всички болници. Част от хората, които са там пък, вече са преминали лечение, тъй като са били планирани за 6-7 февруари тази година.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД