Петър Москов: Отмяната на здравната реформа е стъпка назад

Петър Москов: Отмяната на здравната реформа е стъпка назадОтмяната на здравната реформа е стъпка назад. Това заяви пред БНТ бившият здравен министър д-р Петър Москов по повод твърденията на служебното правителство, че след неговия мандат цари хаос в системата.
Самият факт, че първото, което прави това правителство, е да се захване да обяснява какво от реформите, правени от правителството на дясно-центриското мнозинство трябва да бъде променено, ясно дава отговор на факта правени ли са реформи или не, обясни той.
Ако старите механизми се разградят, то здравеопазването ще се върне към мантрите от 90-те, категоричен бе д-р Москов. "Всичко това, което чувате - отмяна на идентификация, отмяна на Националната здравна карта, отмяна на достигнати процедури по договаряне на отстъпки от фирми, уволнение на ключови хора в касата, които водеха този процес по изсветляване на разходите, това всъщност означава разграждане на контролните механизми", коментира още той.
Има разлика в технологията на пръстовия идентификатор и електронната здравна карта, обясни бившият здравен министър. И припомни, че според съда пръстовият отпечатък не нарушава правата на пациентите. "Всяка една технология има своите преимущества и недостатъци, добави той.
Електронният идентификатор категорично е доказал въздействието си от гледна точка изсветляване на финансовите потоци, заяви бившият министър. До средата на 2017 г. по графика, който е зададен и одобрен от ЕК, трябва да има вече тръжни процедури и фирми, които да разработят софтуера за електронното здравно досие, електронната рецепта и електронното направление, смята той.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД