Над 60 000 души са боледували от варицела през последните 2 години

Над 60 000 души са боледували от варицела през последните 2 годиниБум на заболелите от варицела и скарлатина у нас. За момента обаче въвеждането на задължителна ваксина не е необходимо. Това заяви директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR. Неговият колега доц. д-р Атанас Мангъров обаче е на друго мнение.
Варицелата е опасно заболяване, което не е за подценяване. То може да доведе до редица усложнения, ако не се открие на време. Хората над 35-годишна възраст боледуват от него по-тежко, обясни Кантарджиев.
Последните две години имаме увеличен брой на заболели от варицела. Всяка пета-шеста година, когато се натрупат достатъчно деца, които не са боледували от варицела, когато имунитетът е нисък, наблюдаваме едно увеличаване на случаите от варицела. Такава тенденция се наблюдава от 2015 г. -2016 г. И сега, първия месец на тази година наблюдаваме едно спадане на случаите на варицела. Това показва, че голяма част от децата вече са преболедували или са придобили имунитет, обясни проф. Кантарджиев.
За последните две години и половина над 60 000 души са боледували от варицела, показват данните на Националния център по заразни болести, цитирани от специалиста. Едва след 3-4 години, когато се увеличи броят на заболелите, може да се приеме задължително ваксиниране на децата, каза още той, но уточни, че за момента не се налага включване на ваксината, защото над 60 хил. регистрирани боледували вече имат имунитет.
Всяка година имаме 30-40 хил. случая на варицела. Министерството на здравеопазването трябва да направи нещо, за да накара фирмите да вкарат тези ваксини в страната. Има постоянно ниво на заболяемост от варицела. Това ще продължи и през следващите години, ако няма ваксина, коментира от своя страна доц. д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница в столицата.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД