В Стара Загора и още 5 града ще правят безплатни изследвания за ХИВ/СПИН

В Стара Загора и още 5 града ще правят безплатни изследвания за ХИВ/СПИНБезплатни изследвания за ХИВ/СПИН и хепатит C ще се проведат в няколко града на страната от 18 до 25 ноември.
Поводът е Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатит (15-28 ноември), която се отбелязва за четвърта поредна година в България и Европа, съобщиха от Националната пациентска организация.
Инициативата цели да помогне на повече хора да узнаят своя ХИВ и хепатитен статус. Седмицата напомня, че периодичните изследвания за ХИВ и хепатит са единственият сигурен начин за елиминиране на късната диагностика на заболяванията, а по този начин могат да гарантират и по-ранно започване на лечение.
В рамките на кампанията ще се проведат медийни събития и скринингови изследвания за ХИВ/СПИН в София, Варна, Пловдив, Плевен, Стара Загора и Благоевград, а на 9 декември в София ще се проведе експертна среща с лекари от цялата страна, работещи с пациенти, страдащи от ХИВ/СПИН.
Изследванията за ХИВ/СПИН и хепатит се провеждат с капка кръв от пръста или със слюнка, а резултатите излизат до 15 минути след пробовземането.
В България, по данни на Министерство на здравеопазването, хората, живеещи с ХИВ/СПИН са 2 383 души, като над 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в страната са се инфектирали по сексуален път. В последните години се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо четири пъти по-голям от броя на жените.
Близо 37 милиона души живеят с ХИВ в световен мащаб. Към месец декември 2015 г. 17 млн. от тях имат достъп до антиретровирусно лечение. Също към 2015 г. смъртните случаи, причинени от ХИВ са с 45% по-малко, в сравнение с 2005 г.
Статистиката показва още, че един от трима ХИВ-позитивни не знае за своето състояние, а над 50% от всички ХИВ-позитивни лица са разбрали късно за своя статус.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД