Другата седмица стартира процедурата по централизирането на обществената поръчка за лекарства

Другата седмица стартира процедурата по централизирането на обществената поръчка за лекарстваПред здравната комисия в НС министърът на здравеопазването Петър Москов заяви, че в понеделник ще разпише стартирането на процедурата по централизирането на обществената поръчка за лекарствата. Създадена е онлайн платформа, чрез която всяка болница ще може да заяви и закупи лекарства, чрез МЗ. Очаква се това намали цената на лекарствата за болниците и да внесе повече прозрачност в цялата система на лекарствоснабдяването.
Новата платформа  ще може да се използва и за медицински консумативи и за някои медицински изделия.
Работим по такава процедура и за всекидневните прости медицински консумативи в болниците, които са огромни като количества – марли, памук, игли, спринцовки. Много е тънък моментът с медицинските изделия. Става въпрос за много видове ортопедични или неврохирургични консумативи. Там конкретната преценка на лекуващия лекар е част от изкуството на лекаря, каза още министър Москов.
МЗ обмисля да постави таван на цените на медицинските изделия. В момента консумативите са обединени в групи, липсва единична цена. Амбицията на касата и министерството е това да бъде променено при следващото договаряне. На този етап обаче не сме готови да отидем на конкретна централизирана поръчка за медицинските изделия. Има да се извърви още доста път по обективизацията на номенклатурата, каза министърът.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД