Фондация създаде информационен портал за автоимунни заболявания

Фондация създаде информационен портал за автоимунни заболяванияИнформационен портал за шест автоимунни заболявания стартира от днес. Порталът probudise.bg е създаден от фондация „В помощ на здравето“, в партньорство с Асоциация за развитие на медицинската общност, Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит, Българско сдружение на болните от болестта на Бехтерев, Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит, Българското дружество по гастроентерология, Българското дружество по ревматология и Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България.
В портала засега може да се намери информация за псориазис, псориатичен артрит, ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, улцерозен колит и болест на Крон. Информацията включва и симптомите, диагностиката и спецификата на лечение на заболяванията.
В портала ще се публикуват и полезни съвети от водещи специалисти, както и лични истории на х ора, които са се сблъскали и живеят с тези заболявания.
Автоимунните заболявания са за цял живот. В България често се случва диагнозата да се забави точно заради липса на информация, което в много случаи води и до по-тежки усложнения за пациентите и инвалидизация.
Няма точни данни колко са хората в България, които страдат от автоимунните заболявания, обхванати в портала, тъй като няма официални регистри.
Според данни на лекарските организации от ревматологични заболявания в страната страдат над 100 хил. души, а около 25 хил. са с възпалителни чревни заболявания. Засегнатите от псориазис се счита, че са около 150 хил. души.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД