Момиче се събуди след 16 години в кома

Момиче се събуди след 16 години в комаНа 11 май 6-годишната Александра Янчарска, дъщеря на известна полска актриса, гълта хапче с вода и се задавя. Заради хипоксията момичето изпада в кома, в която се намира до август тази година. Днес вече 22-годишното момиче може да изразява гняв или радост, както и да възприема това, което се случва около нея.
Това става възможно благодарение на съвместната работа на полските и японски медици. Те разработват процедура, с помощта на която се имплантират електроди в шийната част на гръбначния стълб.
Тези електроди получават сигнали от основната част на апарат, разположен на тялото на пациента и подава ток, който стимулира работата на мозъка, като подобрява кръвообращението. Стимулаторът е бил поставен на още 6-ма пациенти през 2016 г., като един от тях вече се е събудил през месец май. Доктор Моника Барчевска от клиниката по неврохирургия на университетската болница в Олтштине заяви, че може да се говори за пълно излизане на момичето от кома. Пациентката ще има нужда от рехабилитация – отново ще се учи да ходи и говори, но самият факт на случилото се дава надежда за много пациенти. Стимулаторът ще бъде поставен на още 8 пациенти до края на годината.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД