Едва 39% от работодателите у нас осигуряват вода на служителите си

Едва 39% от работодателите у нас осигуряват вода на служителите сиОрганизмът ни се състои от 75% вода, само за кръвта този процент е 92, а за мозъка – 73. Затова недостатъчната й консумация води до различни здравословни нарушения, включително главоболие, промени в настроението, проблеми с паметта и концентрацията. Това в крайна сметка се отразява неблагоприятно и на продуктивността ни на работното място. За адекватен прием дневно се приема консумацията на 8 чаши вода. Но дали българите консумираме достатъчно?
Оказва се, че не. По време на национално проучване, проведено през април тази година, се установява, че една трета от работещите консумират по-малко от един литър вода дневно. Проучването е на Българската асоциация за управление на хора и Алфа Рисърч. Целта му е да установи какви социални придобивки работодателите предоставят на своите служители, за да повишат продуктивността им.
Според данните едва 39% от работодателите в страната осигуряват вода на своите служители. Става ясно още, че 53% от хората използват редовни почивки в рамките на работния ден, а 39% получават ваучери за храна и облекло. По-малко от една трета използват други социални придобивки.
Специалистите установяват, че една трета от работещите пият по-малко от литър вода дневно, а това количество е недостатъчно за адекватно хидратиране на организма и има своите неблагоприятни последици.
Става ясно още, че 42% от хората, които консумират по-малко от един литър дневно на работното място, чувстват умора почти всеки ден. 34% служителите, които консумират същото количество по време на работа, се оплакват от главоболие поне веднъж седмично.
От друга страна, 80% от хората, които пият повече от литър всеки ден, докато са на работа, споделят, че имат висока концентрация и добър жизнен тонус.
По думите на председателя на Българската асоциация за управление на хора проучването показва еднозначно и приноса на работодателите за по-здравословна среда, тъй като според данните служителите, на които е осигурена вода от работодателя, пият 22% вода повече на ден. Това допринася за тяхната по-висока продуктивност. Тя допълва още, че предоставянето на достъпна вода в офиса е малка, но много ефективна стъпка за подобряване на работната среда и повишаване концентрацията на служителите.
„Здравна поща”

Maria Angelova

D-r Eli Georgieva

D-r Eli Georgieva
СТОМАТОЛОЗИ СЛАВОВИ
Totka Najdenova
Petko Petrov

lekarski kabineti 01
ZP PDV ARHIV2
© 2013 Здравна поща ЕООД. Реализация Медиа Системи ЕООД